Pintér Sándor lehetővé tenné, hogy méltatlanság után is újraválasszanak egy polgármestert

Pintér Sándor lehetővé tenné, hogy méltatlanság után is újraválasszanak egy polgármestert

Pintér Sándor belügyminiszter beszél a visegrádi négyek (V4) és Ausztria belügyminisztereinek találkozóján rendezett sajtótájékoztatón Prágában 2019. november 21-én (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Népszava szerint Gyenes Levente gyömrői polgármesterre szabhattak egy, az Országgyűlés elé frissiben beterjesztett törvénymódosítást. Eszerint ha elítél a bíróság egy polgármestert – és ezáltal méltatlanná válik a tisztség betöltésére –, attól még nyugodtan újraindulhat a posztért, s ha győz a választáson, visszaülhet a székébe.

A módosítást egy személyi ügyeket kezelő szoftverről szóló jogszabályok közzé rejtették. A lap szerint Pintér Sándor belügyminiszter lényegében azzal indokolta a módosítást, hogy a választópolgárok akarata a kabinet számára szent, és ha egy korábban elítéltet állítanak a település élére, akkor azt tiszteletben kell tartani.

A Népszava felidézte, hogy Gyenes Leventét, Gyömrő független polgármesterét 2016-ban jogerősen elítélték folytatólagos közokirat hamisításért és adócsalásért a kecskeméti számlagyárként elhíresült ügyben, amiért felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Bár akkor lemondott, ám miután a bíróság a közügyektől nem tiltotta el, az időközi voksoláson újra elindulhatott, és nyert is. Ezt követően a Pest megyei kormányhivatal és a bíróság is kimondta, hogy méltatlan a tisztségére, így újfent távozni kényszerült. A lap szerint jó belügyes kapcsolatokkal rendelkező Gyenes Levente évekkel ezelőtt a Blikk címlapján is feltűnt, amikor fehér port szívott fel egy meztelen nő testéről.

A törvénymódosítás elfogadása esetén, ha egy polgármester méltatlanság vagy közügyektől eltiltás miatt távozni kényszerülne tisztségéről, visszafoglalhatná tisztségét, ha újraválasztják. Az Alkotmánybíróság is foglalkozott a méltatlanság intézményével, hangsúlyozta, hogy a szabályok nem világosak, lehetőleg úgy kell megoldani a problémát, hogy „mind morális, mind jogi értelemben a feddhetetlenség” biztosított legyen.

A Belügyminisztérium amúgy – szemben a Miniszterelnökséggel és a kormányhivatallal – négy évvel ezelőtt is azon az állásponton volt az ügy kapcsán, hogy hogy ha valakit újraválasztanak, a méltatlanság már nem áll fenn – tette hozzá a Népszava. 

A lap szerint a javaslat kormánypárti belharcokra is utalhat, a helyi Fidesz ugyanis a 2019-es önkormányzati választáson az ismét csatasorba álló Gyenes ellenfelét, Mezey Attilát támogatta, aki veszített 67 százalékot szerző ellenfelével szemben.