Pintér Sándor-maszkban tiltakoztak a pedagógusok kirúgása ellen

Pintér Sándor-maszkban tiltakoztak a pedagógusok kirúgása ellen

Forrás: Facebook/aHang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pedagógusok kirúgása ellen szervezett tiltakozást az aHang. Délelőtt kilenc és tizenegy között az ország több pontján, köztük Szegeden, Dunakeszin, Miskolcon, Pécsen és Budapesten is demonstráltak a helyi tankerületek és a Klebelsberg Központ épületei előtt. Az aHang munkatársa, Tóth Enikő a szervezet közleménye szerint kifejtette: elfogadhatatlan és felháborító, hogy a pedagógusok érdemi segítése helyett inkább kirúgással fenyegetik azokat a tanárokat, „akik ki mernek állni egy jobb és igazságosabb oktatásért”.

Az aktivisták ismertették és átadták követeléseiket, ezek megegyeznek a pedagógusok által is kiemelt pontokkal. A dunakeszi tankerületi központ munkatársai átvették a petíciót, míg a szegediek annyit mondtak, továbbítani fogják felfelé a követeléseket, de náluk kiválóan működik a párbeszéd. A résztvevők Pintér Sándor-maszkban ragasztották fel követeléseiket a budapesti épületek falára.

A követelések között szerepel a sztrájktörvény visszaállítása, a kirúgott pedagógusok visszahelyezése, az iskolaérettségi törvény módosításának visszavonása, de önálló, független oktatási minisztérium is. Kérik továbbá, hogy jelentősen emeljék a pedagógusok és a pedagógiai munkát segítők bérét, valamint hogy a szakképzés legyen újból a közoktatás része. De megfogalmaztak még egyéb követeléseket is. Kifejtették továbbá, hogy minél többen ott kell legyenek október 23-án a szolidaritási tüntetésen. Az aHang az ADOM Diákmozgalommal és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével közösen adománygyűjtést is szervez, hogy biztosítani tudják az október 23-ai tüntetés színpadtechnikáját és hangosítását. Az egymillió forintos célt csütörtökön el is érték. A további beérkező pénzt későbbi megmozdulások, akciók szervezésére költik.