„Pintér Sándor üzeni, hogy tegyél rendet az iskoládban”

„Pintér Sándor üzeni, hogy tegyél rendet az iskoládban”

A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium Fotó: Wikipedia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Péntek óta egyfolytában pittyeg a telefonom: tanár kollégák, szülők és diákok, de tök ismeretlen emberek is megkeresnek, hogy jelezzék, együtt éreznek, együtt gondolkodnak velem” – mondta a Magyar Hangnak Palya Tamás, kémia szakos tanár.

Ő a terézvárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott öt pedagógus egyike, akik egy hónapon keresztül részt vettek az alacsony pedagógusbérek, megalázott munkakörülmények miatt tartott polgári engedetlenkedő akcióban, és biztos benne, hogy az elbocsátás a kitartásuk „jutalma” volt. Szeptember óta demonstrálunk, aztán jött az első fenyegető üzenet a tankerülettől, hogy az engedetlen tanárok az állásukkal játszanak. Akkor sokan kiszálltak, de mi öten folytattuk” – mondta Palya.

 

Azt mondta, nem tehetett mást

Jogtalannak érzett elbocsátása miatt Palya Tamás a Magyar Helsinki Bizottság segítségét kéri, de nem tartja magát áldozatnak: már van új, végzettségéhez illő állása, egy oktatási platform fejlesztésén dolgozik és magánórákat is ad. Inkább érzi úgy, hogy a tanár nélkül maradt kölcseys diákokkal, szüleikkel szúrnak ki, amikor politikai bosszúból öt elhivatott tanártól fosztják meg őket. „Marosi Beatrix, a Belső-Pesti Tankerületi Központ vezetője személyesen adta át az elbocsátásomról szóló levelet. Szabadkozott is egy kicsit, hogy nem tehetett mást, nem az ő döntése volt. Pedig az ő aláírása is szerepelt azon a papíron. Az ember valójában mindig tehet mást.” A történtek után Marosy tiltakozó levelek tömegét kapta civilektől, de dühös üzenetekkel dekorálták ki a tankerületi központ Damjanich utcai kapuját is.

Düh és szeretet vibrál bennük

Düh és szeretet egyszerre vibrál most a Kölcseyben – ezt már Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom szintén a terézvárosi gimnáziumban dolgozó alapítója mondja lapunknak. A tanár úgy sejti, hogy ő is az elbocsátott törleysek között lehet, mert a tankerületi központ pénteken postán küldött neki egy levelet – ám az még egyelőre nem érkezett meg. Törley úgy érzi, a tanulókban, családjaikban óriási a harag a retorziójellegű elbocsátások miatt, azonban a történtek össze is hozták a diákokat és tanárokat, személyesebb, emberibb lett a kapcsolatuk.

Az iskola forrong az elbocsátások miatt: folytatódnak a múlt héten megkezdett diák- és szülő tüntetések is. Hétfő reggel több százan demonstráltak a Kölcsey Ferenc Gimnázium épülete előtt, a Noár és a Tanítanék Mozgalom szervezésében. Délután a tervek szerint egy szülői csoport indul a Belügyminisztérium épületéhez, petíciót adnának át a mindenes miniszterként az oktatásért is felelős Pintér Sándornak, amiben az elbocsátott tanárok visszavételét, a szankciók megszüntetését követelik . A kölcseys tanulók ráadásul délután ötkor hidat foglalnának Budapesten.

A megfélemlítés a jelek szerint tehát nem érte el célját, sőt, kontraproduktívvá vált. Mint a 444.hu írja, eddig országszerte 600 tanár jelezre, hogy szerdán, a Pedagógusok világnapján polgári engedetlenség keretében tart munkabeszüntetést.

Szerdán lesz a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által szervezett tanársztrájk is, amihez eddig több mint 200 iskola csatlakozott Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvezetője szerint. A sztrájkot nagyszabású tüntetés és koncertsorozat követi majd a Parlament előtt, október 14-én pedig újabb munkabeszüntetés várható. A másik nagy tanári érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete hivatalosan nem vesz részt a szerdai megmozduláson, de ők is támogatják a helyi gördülősztrájkok megszervezését - november 26-án pedig ők is tüntetést szerveznek a Kossuth térre.

Pintér üzenetét tolmácsolják az igazgatóknak

Sokan csatlakoznak hozzánk, pedig az intézményvezetők burkolt vagy egyértelmű fenyegetésekkel próbálják visszatartani őket – mondta a Magyar Hangnak Nagy. Ugyanakkor az iskolaigazgatók is nagy nyomás alatt állnak. „Az ő panaszuk is eljut hozzánk. A tankerületeken tartott vezetői értekezleteken szó szerint azt mondják nekik: Pintér Sándor üzeni, hogy tegyél rendet az iskoládban.” Az Nagy Erzsébet szerint sem egyértelmű, hogy valóban a belügyminiszter, vagy valamelyik túlbuzgó hivatalnok szól le ilyenkor az igazgatóknak, ám látszik, hogy a vezetők akár fenyegetőzések árán is igyekeznek fenntartani a rend látszatát.

Erről számolt be Zeller Judit, a Társaság a Szabadságjogokért szakértője is: szerinte gyakori, hogy az iskolaigazgatók a diákok és tanárok jelenlétében kezdik részletezni, hogy mi számít törvényes és mi törvénytelen tilakozásnak. Sőt, munkajogi értelemben olyan nonszensznek ható ijesztgetések is elhangzanak, hogy a törvényes keretek között tartott sztrájk minden egyes órájáért másfél órányi bért vonnak el majd a résztvevő pedagógusoktól. A TASZ és a Magyar Helsinki Bizottság már jelezte, igény esetén vállalják a Kölcseyből és más iskolákból polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárok jogi képviseletét. „Ha valakit ilyen tiltakozás miatt küldenek el, az nem csak aránytalan, de törvénytelen válaszlépés is. A véleménynyilvánítás ugyanis alkotmányos jog, amit itt a munkajog alacsonyabb rangú passzusaival akarnak korlátozni” – mutatott rá Zeller Judit.

Úgy tudjuk, Palya Tamás a Helsinkihez fordul jogorvoslatért, és nem kizárt, hogy jogi segítséget kérnek majd más tanárok is. Az elbocsátásról szóló határozatot a kézbesítéstől számított 30 napon belül lehet megtámadni.

Országos szakszervezetek álltak a tanárok mögé

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) már jelezte, hogy támogatja a tiltakozó tanárok harcát.  Hétfői közleményükben hangsúlyozták, hogy ez nem csak egy szakma, hanem az egész ország ügye, hiszen a pedagógusok megfélemlítése mindenki számára üzenetértékű: jelzi, hogy mi történik azzal, aki ujjat húz a hatalommal. Hangos, dudálós szolidaritási akciót szervez a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet: a jogvédők kérnek minden hivatásos és civil járművezetőt, hogy október 5-én és 14-én, a PDSZ által meghirdetett sztrájknapokon pontosan délben dudaszóval jelezze egyetértését a tanárokkal.