Politikai vállveregetéssé silányítja a kormány a művészeti és szakmai díjakat

Politikai vállveregetéssé silányítja a kormány a művészeti és szakmai díjakat

Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere (j) és Rétvári Bence parlamenti államtitkár a Magyar Érdemrend Lovagkereszt, a Magyar Érdemrend Tisztikereszt, az Érdemes Mûvész, a Kiváló Mûvész és a Babérkoszorú-díjak átadásán a Várkert Bazárban 2019. március 12-én. (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A március 15. egyik legnagyobb idei közéleti tanulsága, hogy a különböző kulturális bizottságokat valójában biodíszletnek használja az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a tárcát pedig Orbán Viktor. Legalábbis erre utal az, hogyan lettek jelöltek és hogyan kaptak Táncsics-, Munkácsy- és József Attila díjakat különböző emberek.

A Népszava szerint például két díjazott, Földi-Kovács Andrea, az Hír TV műsorvezetője, illetve Farkas Emese, az Echo TV programigazgatója is úgy kaphatott Táncsics Mihály-díjat Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől, hogy a nevük nem szerepelt a felterjesztett 15 közéleti személyiség listáján, és a tárcavezető által felkért bizottság sem ajánlotta őket a szűk hatos lista összeállításakor.

A lap közölte, a jelöléseket 2018. december 15-ig kellett elküldeni a tárca jelenleg Fekete Péter vezette kulturális államtitkárságának. Eredetileg úgy néz ki, hogy a bizottság hat jelöltet ajánl a miniszternek, ő kiválasztja azt a hármat, aki megkapja a díjat. A január végi döntés előtt azonban Fekete Péter szólt, hogy 2019-ben olyan sokan érdemelnek díjat, hogy hat közéleti személyiségnek is át akarják adni. A bizottság ki is választotta a hat jelöltet – a Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum bukásához vezető kultúrharc elindítójának, Szakács Árpádnak a jelölését hosszú vita után elvetették. Mindez pedig a napilap szerint csak azt jelentheti, hogy Kásler Miklós feje felett is átnyúltak, hiszen a miniszternek, illetve a tárcájának kedves jelöltek sem részesülhettek az elismerésben.

József Attila-díjat kaphat Takaró Mihály | Magyar Hang

Takaró Mihály irodalomtörténész, magyartanár is szerepel a József Attila-díjra felterjesztett személyek listáján - értesült a Magyar Hang. Kormányközeli forrásból származó információink szerint Takarót nem valamely szakmai kollégium, hanem személyesen Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere jelölte az elismerésre, amelyet maga ad át március 13-án délelőtt.

A Népszava szerint mivel a díjazásnál Kásler Miklós feje fölött is átnyúltak, a két díjazottat vélhetően Orbán Viktor választotta ki.  Az Orbán-kormány 2019-es díjazottjai között egyébként szerepelt az a Döbrentei Kornél, aki miatt még 2004-ben Konrád György, Nádas Péter, Parti Nagy Lajos, Szabó Magda és Esterházy Péter is kilépett a Magyar Írószövetségből. Ezután József Attila-díjjal azt a Takaró Mihályt tüntették ki, aki szerint Kertész Imre nem magyar, Spiró György nem ember, Petri György pedig a pokolra jutott. A Népszava kormányközeli forrásból számolt be arról, hogy Takarót nem valamely szakmai kollégium, hanem személyesen Kásler Miklós humánminniszter jelölte az elismerésre, amelyet maga adott át március 13-án délelőtt. Takarót és Döbrenteit honlapján a Mazsihisz is rasszistának nevezte, és tiltakozott miattuk a kulturális kormányzatnál.

Korábban az Artportal.hu pedig arról számolt be, hogy lemondott a Munkácsy Mihály-díj Bizottságban betöltött szerepéről Krajcsovics Éva festő, miután megtudta, hogy az idén odaítélt 14 Munkácsy Mihály-díj közül hetet olyan művészek kaptak, akiket nem is a jelölőbizottság terjesztett fel a díjra.

„Amikor megláttam a sajtóban a díjazottak listáját, nem akartam elhinni. 2017 óta vagyok a bizottság tagja, minden évben változtattak 1-2 nevet az általunk javasoltak listáján, én pedig minden évben megfogadtam, ha ez túlmegy egy határon, akkor lemondok. Most jött el ez a pillanat. Úgy éreztem, nem kapok levegőt, megfulladok, ha ezt most nem mondom el. Tizennégy művésznek akartak díjat adni, és a mi listánkról hét nevet kivettek, hetet pedig betettek. Volt köztük egy, amelyik még a felterjesztettek között sem szerepelt. Négy olyan díjazott van, aki a bizottságtól nem kapott szavazatot, egyébként róluk meg kell jegyeznem, hogy nem szakmai jelöltek voltak” – mondta a portálnak Krajcsovics Éva.