Portfolió: valószínűleg nem maradunk az omikron ellen fejlesztett Pfizer-vakcina nélkül

Portfolió: valószínűleg nem maradunk az omikron ellen fejlesztett Pfizer-vakcina nélkül

Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinák oltáshoz elõkészítve Szekszárdon, a Tolna Megyei Balassa János Kórház oltópontján 2021. április 1-jén (Fotó: MTI/Kiss Dániel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az omikron vírusvariáns megjelenése és várható dominánssá válása miatt Magyarország újra az Európai Unió közös vakcinabeszerzésén keresztül jutna Pfizer-vakcinákhoz a felnőttek számára is, amit immár az új mutációra fejlesztenek – értesült a Portfolio.hu

Mint írják, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke konkrét országok említése nélkül arról beszélt az EU-csúcsot lezáró csütörtök éjjeli sajtótájékoztatón, hogy a tagállamok több, mint 180 millió dózist rendelnek a Pfizer/BioNTech omikronra specializált vakcinájából a májusi harmadik beszerzési szerződés keretében rögzített lehetőséggel élve. A portál úgy tudja, hogy ebbe a rendelésbe Magyarország is beszállt.

Megkeresték a Koronavírus Sajtóközpontot is azért, hogy erősítsék meg, vagy cáfolják értesülésüket, amire a sajtóközpont az alábbi választ küldte: „Az omikron variáns miatt induló új uniós vakcinabeszerzés feltételeiről Magyarország jelenleg egyeztetéseket folytat az Európai Bizottsággal.”

Ez nagy változást jelent az Orbán-kormány korábbi álláspontjához képest, májusban ugyanis még szükségtelennek tartotta, hogy a továbbiakban részt vegyen a közös uniós vakcinabeszerzésben.  Az összes többi tagállam által aláírt harmadik Pfizer-vakcina rendelési szerződésből Magyarország arra hivatkozva maradt ki, hogy rengeteg vakcinánk van és 2022 nyara-ősze körül úgyis termelésbe áll a debreceni oltóanyaggyár.

Az omikron variáns megjelenése szemlátomást felülírta ezt az álláspontot, szükség lehet egy újonnan kifejlesztett vakcinára, amely a BioNTech vezérigazgatója szerint – engedélyekkel együtt – száz nap alatt készülhet el.

A portál szerint ha megszületi a megállapodás, Magyarország április-május körül számíthat a felnőtt lakosságnak szóló vakcinára.