Publicus: A fideszesek negyede Ukrajnát okolja a háború miatt

Publicus: A fideszesek negyede Ukrajnát okolja a háború miatt

Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar lakosság 64 százaléka tartja agressziónak az oroszok Ukrajna elleni támadását, – egyebek mellett ez derül ki a Publicus Intézet közvélemény-kutatásából, amelyet a Népszava megbízásából készítettek. Mint írják, a bizonytalanságot erősítette, hogy az Orbán-kormány késlekedett agresszióként elismerni a támadást.

A kutatás alapján nagy a zavar a háború megítéléséről a kormánypárti szavazótáborban. A fideszesek kevesebb mint fele (44 százaléka) tartja egyértelműen agressziónak Ukrajna lerohanását, negyedük az ukránokat hibáztatja, egyharmaduk pedig nem mer véleményt mondani a történtekről.
A felmérés szerint az ellenzéki táborban több mint 90 százalék ítéli el az orosz támadást.

Kiderült az is, hogy csupán a megkérdezettek 14 százaléka szerint fordulhat elő, hogy átterjed a háború Magyarország területére. Ezt a lehetőséget az ellenzéki szavazók valószínűbbnek látják, mint a kormánypártiak.

Orbán Viktor és kormánya Oroszországhoz fűződő viszonyának megítélésében viszont nagyok az eltérések a kormánypárti és ellenzék szavazók között. A Fidesz-szimpatizánsok 81 százaléka szerint nincs szükség arra, hogy a miniszterelnök a jelenleginél keményebben ítélje el Oroszországot Ukrajna megtámadása miatt, az ellenzéki szavazók 90 százaléka szerint azonban nagyon is ezt kellene tennie – írták.

A Publicus a reprezantatív felmérését március 7-11. között végezte.