Rákay Philip filmet ír az Aranybulláról

Rákay Philip filmet ír az Aranybulláról

Rákay Philip (Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felkerült a Nemzeti Filmintézet honlapjára a Filmszakmai Döntőbizottság által frissen odaítélt támogatások listája, amelyből egyebek mellett kiderül, hogy Rákay Philip egy, az Aranybulláról szóló film forgatókönyvén dolgozik többedmagával – vette észre a Telex.

A Filmszakmai Döntőbizottság átlagosan 3-4 millió forintot ítélt meg a támogatott forgatókönyveknek, az Aranybulláról szóló filmre négymilliót kap a Kis-Szabó Márkból, Rákay Philipből és Szente Vajkból álló csapat. 

Az Aranybulla egy okirat, amelyet II. András király adott ki 1222-ben, és amely a nemesek és az uralkodó közti hatalommegosztás alapját jelentette a következő évszázadokban, számos rendelkezéssel korlátozva a mindenkori uralkodókat, és ellenállási jogot biztosítva a nemességnek.

A dokumentum az első fontos mérföldkő volt az uralkodói jogok korlátozása szempontjából. 31 pontból állt, köztük volt, hogy évente törvénynapot kell tartani Fehérváron, de az is, hogy a pénzt évente csak egyszer lehet lerontani, tisztségek nem halmozhatóak és nem örökölhetőek, illetve zsidók és idegenek nem viselhetnek tisztséget. Az ellenállási záradék a nemesség ellenállási jogát rögzítette arra az esetre, ha a király nem tartaná be az Aranybullában foglaltakat. Ez utóbbi rendelkezés a rendi alkotmány részeként 1687-ig érvényben maradt.

Címkék: film, Rákay Philip