Raskó György: már januárban eltűnhet a polcokról a magyar krumpli és sertéshús

Raskó György: már januárban eltűnhet a polcokról a magyar krumpli és sertéshús

Új, a tojással és a burgonyával kiegészített, élelmiszerárstopról tájékoztató tábla a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzletben 2022. november 14-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kifogytak a magyar készletek, a hazai burgonya januárban eltűnik a piacokról – mondta el Raskó György agrárközgazdász a Jazzy Rádió reggeli műsorában. Ez azt is jelenti, hogy opcióként csak az import áll majd rendelkezésre, amit viszont sokkal drágábban lehet csak beszerezni.

Az interjút szemléző Napi.hu azt írta: a szakértő felhívta a figyelmet, hogy a sertéshús ára mintegy 80 százalékkal emelkedik majd elsősorban az árstopok hatása miatt.

A fogyasztói ár ezeknél az alapvető élelmiszereknél ugyan rögzítve van, de Raskó György várakozásai szerint a hazai készletek kifogyása után a sokkal magasabb import nagykereskedelmi ár veszteségeket okoz majd a viszonteladóknak. Úgy véli, hogy a piac törvényei szerint a készletekkel spórolni fognak, így hiány is kialakulhat a termékekből.

Emlékeztettek arra is, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség a hatósági árak kivezetésére kérte a kormányt, mert az nem mérsékelte az inflációt az élelmiszerek áraiban.