Rejtélyesen reagál a külügy arra, valóban Orbán Viktorral akart-e találkozni Petro Porosenko

Rejtélyesen reagál a külügy arra, valóban Orbán Viktorral akart-e találkozni Petro Porosenko

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Petro Porosenko volt ukrán elnök találkozója az Európai Néppárt máltai kongresszusának keretében Vallettában 2017. március 30-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elismerte Szijjártó Péter, hogy Orbán Viktorral találkozott volna Petro Polosenko – ezt közölte a 444.hu azután, hogy személyesen meg tudta kérdezni a külügyminisztert. A minisztérium szerint ugyanakkor ez így nem igaz.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a volt ukrán elnök pénteken indult el Lengyelország felé, de a határőrök nem engedték ki az országból. Később az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a Telegram-csatornáján azt írta, hogy Petro Porosenko Orbán Viktorral tervezett találkozója az orosz titkosszolgálat eszköze lett volna Ukrajna ellen, ezért akadályozták meg, hogy elhagyja az országot. 

A 444 a parlamentben kérdezte az ügyről Szijjártó Pétert és megírták, hogy a külügyminiszter elismerte, a magyar miniszterelnökkel lett volna a találkozó. A külügyminisztérium ugyanakkor – a hírt szemléző Népszavának – azt állította, hogy ez álhír. A tárca szó szerint leírta, hogy milyen beszélgetés zajlott a 444 riportere és Szijjártó Péter között. Eszerint a miniszter arra a kérdésre, hogy miről tárgyalt volna Orbán Viktor és Porosenko volt ukrán elnök úgy felelt: „A miniszterelnök úr minden hivatalban lévő, meg hivatalban volt kollégáját szokta fogadni, hogyha ilyen megkeresés érkezik. (...) Tehát, hogyha Porosenko volt elnök úr is ilyen konzultációs lehetőségre tartott számot, mi annak nem akartunk a gátjai lenni. Az, hogy az ukránok meg milyen belpolitikai leszámolási műveletekben vannak, az meg nem a mi dolgunk, nem is vagyunk kíváncsiak rá, meg nem is akarunk vele foglalkozni.” Abba nem akart belemenni, hogy egyeztettek-e előre témákat, „mert nem találkozott az elnök úr, miniszterelnök úr, Porosenko elnökkel”. (...) Az, hogy miért nem? Erről meg kérdezzék az ukránokat, meg milyenek a belső viszonyok, meg ki mit enged meg, kinek, meg ki akar hogyan leszámolni a másikkal. Hát ez nem a mi dolgunk szerencsére.”