Rémhírterjesztésért feljelenti Szijjártó Pétert Márki-Zay Péter

Rémhírterjesztésért feljelenti Szijjártó Pétert Márki-Zay Péter

Márki-Zay Péter (Fotó: Kunhalmi Ágnes / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rémhírterjesztésért feljelentette Márki-Zay Péter szerdán Szijjártó Pétert, amiért a külügyminiszter azt állította, hogy tárgyaltak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és fegyvereket küldenének Ukrajnába. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint ez nyilvánvaló hazugság és alkalmas arra, hogy a magyar lakosság széles köreiben rémületet keltsen. Sőt, a politikus megfogalmazása szerint még a magyar választások befolyásolására is alkalmas.

Márki-Zay Péter – mint mondta – nagyon boldog lenne, ha egyszer összejönne egy találkozó az ukrán elnökkel, hiszen nagyra becsüli. Sok sikert kíván neki, az ukrajnai magyaroknak és az ukránoknak abban, hogy Putyint megállítsák „mielőtt ukrán és magyar területeken is átgázolva visszafoglalná a teljes régi szovjet birodalmat”.

Elmondása szerint egyébként az ellenzék csak az ukrán hatóságokkal vette fel a kapcsolatot, amikor egy sajtótájékoztató keretében átadták az emberek adományaiból vásárolt mentőautót.

A Magyar Hang is beszámolt róla, hogy Szijjártó Péter a közösségi oldalán arról írt, a „magyar baloldal csúnyán lebukott”, mert „folyamatos egyeztetés van” a baloldal és az ukrán kormány képviselői között. Szerinte az ellenzék ígéretet tett arra, hogy ha ők kormányoznának, akkor azonnal döntenének fegyverek szállításáról Ukrajnába és azonnal megszavaznák az Európába és Magyarországra irányuló kőolaj- és földgázszállítások szankcióját is.

A kormánytag mellett a Magyar Nemzet néven megjelenő újság is foglalkozott a témával, cikkük szerint Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter nemrégiben arról érdeklődött a budapesti ukrán nagykövetnél, hogy miként lehetne elősegíteni az ellenzék választási győzelmét. A lap nemzetbiztonsági értesülései szerint Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt stábja és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között meg is történt a kapcsolatfelvétel. Szijjártó Péter szerint a lap cikkében foglaltak megfelelnek a valóságnak. 

A külügyminiszter szavaira az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba reagált, mégpedig élesen kritizálva kollégája szavait. – Magyarország ukrajnai hozzáállásával ellentétben mi soha nem avatkoztunk bele Magyarország belügyeibe, különösen a választásokat megelőző napokban. Sajnálatos, hogy a választások előtti rövid távú haszon érdekében Szijjártó miniszter úr kész ostobaságok kitalálására, ezzel tönkretéve a kettőnk között hosszú távon létrejött kapcsolatot. Ha a Lavrov-rend fontosabb számára, mint a velem való kapcsolat, akkor célszerű lenne ezt nyíltan közölni – jelezte az ukrán külügyminiszter arra utalva, hogy Szijjártót Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Barátságért kitüntetéssel jutalmazta.