Rendkívüli parlamenti ülés – A Fidesz nélkül

Rendkívüli parlamenti ülés – A Fidesz nélkül

Üres kormánypárti padsorok az Országgyűlés rendkívüli ülésén február 1-jén (Fotó: Tordai Bence Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sejteni már eddig is lehetett, de most biztossá vált: a Fidesz nem megy el az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésnapra.

Az ellenzéki pártok hétfőn délután jelentették be, hogy rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezik, egyben javaslatokat is benyújtanak az Országgyűlésnek a megélhetési válság enyhítésére. Ezek között említették a katatörvény eltörlését és az érintettekkel történő egyeztetés után egy új szabályozás kidolgozását, a rezsiemelés visszavonását vagy éppen az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését.

A Fidesz egyből nem közölte, hogy részt venne-e a rendkívüli ülésen, az azonban már akkor árulkodó volt, ahogyan az egész kezdeményezésre reagáltak. Arra hivatkoztak, hogy Gyurcsány Ferenc már megmondta, hogy készülődik – mostanában a Facebook posztjait rendre azzal zárja, hogy készülnek –, vagyis vissza akar térni a hatalomba és ehhez most ismét „össze is terelte az összes kis tagozatát”. A kormánypárt szerint a választások után szétesett és egymásnak eső baloldali pártok mostanra szolgaian azt csinálják, amit Gyurcsány Ferenc mond nekik, és neki készítik elő a terepet.

Most pedig az Atv.hu kérdésére egyértelművé tették, hogy nem mennek el a rendkívüli ülésre.

Ilyenkor egyébként Kövér László házelnöknek mindenképpen össze kell hívnia a parlamenti ülést, de a kormánypárti képviselők nélkül az nem lesz határozatképes. Vagyis a napirend előtti felszólalások elhangzanak majd, utána viszont az ellenzéki frakciók már a napirend megszavazásához sem lesznek elegen, tehát az ülést be is rekesztik.