Megélhetési válság: rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a hat ellenzéki párt

Megélhetési válság: rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a hat ellenzéki párt

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez az ellenzék (Képernyőfelvétel: Mérce / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez és javaslatokat nyújt be a megélhetési válság enyhítésére a Momentum javaslatára a hat, a választáson közösen induló ellenzéki párt frakciója – jelentették be hétfőn a budapesti Kossuth téren tartott sajtótájékoztatón a Momentum, a Párbeszéd, a Jobbik, a DK, az MSZP és az LMP képviselői.

Rendkívüli parlamenti ülés összehívását és a közelgő megélhetési válságot enyhítő, ellenzéki javaslatok benyújtását jelentették be az ellenzéki összefogás pártjai hétfőn délután a budapesti Kossuth téren. 

Hajnal Miklós, a Momentum parlamenti képviselője elmondta: a katás vállalkozók ellehetetlenítése volt az első jele a megszorításoknak és annak, hogy a kormány a háború és a rossz gazdaságpolitika árát a lakossággal fizetteti meg. A Momentum szerint az intézkedés több ezer család életét nehezíti meg, ezért indítványozzák, hogy a Parlament törölje el a katatörvényt és az érintettekkel való egyeztetés után új, elfogadható módosítást fogadjon el észszerű határidőben, januártól. Arról is beszélt: szociális válsághelyzet van, ennek a különböző területeit napirendre tűzik a rendkívüli ülésen.

Kálmán Olga (DK) kifejtette: a kormány a választás előtt arról beszélt, hogy marad a rezsicsökkentés, miközben minden idők legnagyobb megszorító csomagjába kezdett és eltörli a rezsicsökkentést. A DK határozati javaslatot nyújt be, követelik a kormánytól, hogy azonnal vonja vissza a rezsiemelést. Gazdaságilag is fenntartható rezsicsökkentést szeretnének: ilyen helyzetben egy tollvonással nem lehet megszüntetni a rezsicsökkentést  – mondta. 

Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője szerint pártja arra szólítja fel a kormányt, csökkentse az alapvető élelmiszerek áfáját, teremtse meg az élelmiszer-önrendelkezés feltételeit, vezesse vissza a stratégiai élelmiszertartalékot, amit 2016-ban szüntetett meg, és tegyen lépéseket, hogy a klímakatasztrófa megelőzhető legyen. Követelte azt is, a kormány tegyen lépéseket a vízhiány ellen, ökológiai vízgazdálkodást javasolt.

Gál József, az LMP szóvivője elmondása szerint pártja indítványozza, hogy vezessen be a kormány az összes közlekedési eszközre, a MÁV-ra, Volánra, BKV-ra és más helyi közlekedési vállalatok járataira érvényes 5000 forintos havi bérletet.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke is arról beszélt: a kormány hazudott a rezsivel, az adóemeléssel, a stabilitással és a háborúval kapcsolatban is. AZ MSZP szerint nincs szükség az áramárak emelésére, jelen pillanatban nem szabadna a rezsicsökkentéshez hozzányúlni. Az MSZP a lakóépületek szigetelését, korszerűsítését javasolja, azt, hogy Kádár-kockák, régi társasházak, panelépületek korszerűsítésére önerő nélkül indítsanak országos, átfogó otthonszigetelési programot nemzeti és európai uniós forrásból.

Lukács László György, a Jobbik frakcióvezetője elmondta: a megélhetési válság miatt folyamatosan hangsúlyozzák, hogy a legnagyobb segítség a lakosságnak az lenne, ha a kormány az áfával kapcsolatban megengedőbb lenne. Radikális áfacsökkentésre hívják fel a kormányt, az alapvető élelmiszerek és a gyermekneveléshez szükséges cikkek áfáját nullára csökkentenék. Arra kérik az államot, hogy a tűzifa, az áram és a gáz áfájáról mondjon le. Emellett szociális kártyarendszert vezetnének be, ami a nagycsaládosok és a rászorulók számára jelentene segítséget.

Hajnal Miklós újságírói kérdésre elmondta: a kata szabályozásakor elképzeléseik szerint sávos rendszert vezethetnének be, amelyben a magasabb jövedelmet szerző katás vállalkozók többet adóznának, de hozzátette: a kérdés további egyeztetéseket igényelne.

Kálmán Olgától azt kérdezte a Mérce, hogy folyik-e a Demokratikus Koalíciónál vizsgálat amiatt, hogy Cserdiné Németh Angéla XV. kerületi polgármester döntése nyomán kilakoltattak egy családot egy kerületi önkormányzati bérlakásból annak ellenére, hogy a Mérce szerint alapítványi támogatásból rendezni tudták volna a tartozásukat. Kálmán erre érdemi választ nem adott, csak azt jelezte, hogy a rendkívüli ülés tárgyában várnak kérdéseket. 

Címkék: ellenzék