Reptér épülhet Felcsút közelében

Reptér épülhet Felcsút közelében

Nagy-Magyarország kaszálással kialakított sziluettje Felcsút, Szár, Bicske és Bodmér között. Itt épülne a tervezett repülőtér. A légifelvételt Besenyei Péter műrepülő világbajnok készítette. Forrás: Tessely Zoltán országgyűlési képviselő Facebook-oldala.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Majdnem egy hónapja szellőztette meg Tessely Zoltán, a Felcsútot is magába foglaló Fejér megyei 3. országgyűlési választókerület fideszes képviselője – aki egyben a térség fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos is –, hogy Bodmér, Szár és Újbarok határában sportrepülőtér épülhet. Ahogy a lenti térképen is láthatják olvasóink, e három község által közrefogott területnek van egy negyedik oldala is, ez a negyedik oldal pedig nem más, mint Felcsút települése.

Tessely képviselőnek volt már tavaly ősszel is egy szűkszavú posztja a témában, akkor azt írta, hogy Besenyei Péter műrepülő világbajnokkal (aki a térségben, Bodmér mellett lakik), Jávor Gézával, a Magyar Sándor Repülő Egyesület elnökével és Sisa Andrással, a Felcsúti Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjével egyeztettek az óceánrepülők emlékművéhez tervezett sportrepülőtér kialakításáról, az óceánrepülők emlékének méltó ápolásáról és a polgári repülési lehetőségek bővítéséről. „Azon dolgozunk, hogy ezt a régóta dédelgetett álmot közösen valóra válthassuk.”

A Bodmér-Szár-Újbarok határában tervezett sportrepülőtér lehetséges helyszíne (repülőgép ikonnal jelezve) és Felcsút elhelyezkedése (koronával). Fotó: Google / Magyar Hang grafika - Gulyás Balázs.

A Felcsúthoz közeli reptér témája már régóta jelen van a térségben, 2010-ben a Fejér Megyei Hírlap közölt egy hírt arról, hogy sportreptér épülhet Bicske vonzáskörzetében. A cikk már akkor, tizenegy éve a most a Tessely által jelzett területet említette meg, mint valószínű helyszínt a reptér építésére.

Tovább fokozza az ügy rejtélyességét, hogy Tessely Zoltán posztjában úgy kerül szóba a repülőtér építése, hogy a fideszes képviselő a bejegyzésben arról számolt be, interjút készített vele a fideszes médiaholdingba tartozó megyei lap, és a leszállóhely is egyike volt a beszélgetés témáinak. Konkrétan azt írta közösségi oldalán a képviselő és miniszterelnöki biztos: „A Fejér Megyei Hírlapban fog megjelenni az az interjú, amelyet tegnap készítettek velem Endresz György emlékével és a Bodmér-Szár-Újbarok határában tervezett sportrepülőtér létrehozásával kapcsolatban.” Csakhogy a február elején beharangozott interjú szokatlan módon azóta sem jelent meg, pedig a Fejér Megyei Hírlap szinte Tessely szinte minden lélegzetvételéről beszámol.

A képviselő-miniszterelnöki biztos idén januárban a Nemzeti Sportban is nyilatkozott a tervről. A cikkben azt modta, hogy céljuk, hogy Endresz György földet érése közelében az emléküket méltó módon ápoló sportrepülőteret hozzanak létre. „Nagyszerű hely lesz ez a trianoni megemlékezéseknek, az óceánrepülés és a sportrepülés akkori körülményei méltó bemutatására és a repülősport népszerűsítésére” – szögezte le Tessely. Ha a képviselő által is jelzett helyszíntől, annak központjától, az első magyar óceánrepülők, Endresz György és Magyar Sándor emlékére felállított emlékműtől számítjuk, a felcsúti Puskás Akadémia, illetve a Pancho Aréna, valamint a miniszterelnök hétvégi háza közúton mindössze három percre, 3,1 kilométerre található.

Az érintett települések közül talán az 1600 lelkes Szár községben a legnagyobb a felháborodás. Ott Tessely képviselő tavalyi közösségi média bejegyzésének az a fél mondata verte ki a biztosítékot leginkább, amelyben azt írja a térség országgyűlési képviselője, hogy „a polgári repülési lehetőségek bővítéséről” is tárgyaltak partnereivel. A polgári repülés ugyanis nagyobb, személyszállító gépeket sejtet.

A település fideszes polgármestere, Németh Norbert igyekezett lehűteni a száriak kedélyeit, és az egyik települési Facebook-csoportban csupa nagybetűvel azt írta az érdeklődőknek, hogy „FAKE NEWS” a repülőtér ügye. „Aki szereti hergeltetni magát, hát tegye” – tette hozzá Németh polgármester. Lapunk szári forrásai úgy tájékoztattak, hogy korábban egy lakossági fórumon már egyértelműen állást foglaltak a reptér ellen az ott megjelent szári és újbaroki polgárok.

Március elején lapunk kérdéseket küldött Tessely Zoltánnak (mindkét nyilvános email címére: a parlamentire és a fideszesre is – ennek ahogy később látni fogjuk, még lesz jelentősége), ám bő két hétig nem kaptunk azokra választ a képviselő – miniszterelnöki biztostól. Majd amikor információgyűjtésünk során megkerestünk az egyik, a témában bennfentes helyi civil szereplőt, az illető először készségesen, névvel nyilatkozott, elmondta, hogy hosszú évek óta harcolnak azért, hogy legyen Bodmér-Szár-Újbarok határában repülőtér és hogy Tessely Zoltán az ügy mellé állt. Majd nem sokára visszahívta munkatársunkat, és kérte, hogy mégse jelenjenek meg a neve alatt ezen információk. Ezt követően negyed óra múlva ismét csörgött munkatársunk telefonja, a vonal túlsó felén Tessely Zoltán személyi titkára jelentkezett. A képviselő munkatársának nem csak arról volt tudomása, hogy kerestük a helyi potentátot, de tudott a vele készített telefoninterjú tartalmáról is.

Majd információkat ígért készülő cikkünkhöz, ha újraküldjük a március elejei kérdéseinket. Ezt természetesen készséggel megtettük, két nap múlva kaptunk is egy előzékeny hangvételű levelet Tessely Zoltántól. A képviselő arról tájékoztatta lapunk olvasóit, hogy már elkészült a Felcsút szomszédságába tervezett repülőtér kapcsán egy kormány-előterjesztés. Ennek összeállítása során Tessely Zoltán egyeztetett az érintett települések polgármestereivel. „Az előterjesztés alapvetően a projekt előkészítéséről szól, és az emlékhely, az úthálózat fejlesztése és a csörlős vitorlásrepülő pálya témaköre került bele” – írta lapunknak megküldött levelében a térség országgyűlési képviselője, akitől azt is megtudtuk, hogy a kormány-előterjesztés benyújtását a jelenlegi járványügyi veszélyhelyzet miatt most „nem tartja aktuálisnak” Tessely Zoltán.

Nem kaptunk azonban választ az országgyűlési képviselőtől (ezért visszakérdeztünk) az alábbiakra:

  • Mikorra valósulhat meg a repülőtér?
  • Mekkora gépeket fogadnának?
  • Kik volnának az új reptér célcsoportjai?
  • Készült-e a zajszennyezésről bármilyen felmérés, tanulmány?
  • Készült-e a reptér építése miatt, valamint a megnyitás után megnövekedő forgalom miatti terhelésről bármilyen felmérés, tanulmány?

Illetve megkértük Tessely Zoltánt, hogy küldje meg lapunknak az említett kormány-előterjesztést, valamint azt is kértük tőle, hogy tisztázza, hogy a kormány-előterjesztést a járvány után rögtön be fogja-e nyújtani. Rákérdeztünk arra is, hogy mennyibe fog kerülni a repülőtér-beruházás, és hogy ki fogja finanszírozni? Ezekre a kérdéseinkre már nem érkezett válasz.

És mivel a talán leginkább érintett település, Szár polgármestere korábban azt írta, hogy a repülőtér ügye „FAKE NEWS”, azonban a vele egy pártba tartozó Tessely Zoltán országgyűlési képviselő nem csak kormány-előterjesztésről beszél, de azt is írta, hogy egyeztetett a projekt által érintett települések polgármestereivel, ezért kérdéseket küldtünk Németh Norbert polgármesternek, hogy oldja fel az ő és Tessely állítása között feszülő ellentéteket, ám a többször elküldött kérdéseinkre nem kaptunk választ, Németh polgármester hallgatásba burkolózott.

Ahogy fent említettük, Tessely Zoltán mindkét nyilvános e-mail címére küldtünk levelet, ám csak a parlamenti címre küldött levél érhetett célba. Azt tapasztaltuk ugyanis, hogy a fidesz.hu végű e-mail címre küldött levelünket visszadobta a Fidesz szervere. A visszadobott levél apróbetűs részében azt az okot olvashattuk, hogy a kormánypárt szervere egységesen tiltja a Magyar Hangos e-mail címekről érkező leveleket, magyarán a Fidesz nem hajlandó Magyarország második legolvasottabb hetilapjától e-maileket fogadni.