Republikánus szenátorok aggódnak Magyarország miatt

Republikánus szenátorok aggódnak Magyarország miatt

Jerry Moran (Forrás: Tim Carpenter/Kansas Reflector)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amerikai szenátorok látogattak Magyarországra október 3-4-én, hogy magyar kormányzati tisztviselőkkel és a civil társadalom képviselőivel találkozzanak – írja közleményében az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége.

A közleményben idézik Jerry Moran szenátort, aki a magyar civil társadalom vezetőivel történt találkozó után azt mondta: „Delegációnk és számos kongresszusi képviselőtársunk egyre nagyobb aggodalommal figyeli Magyarország egyre mélyülő kapcsolatát Oroszországgal, valamint demokratikus intézményeinek folyamatos erózióját. Magyarország továbbra is figyelmen kívül hagyja azokat az aggodalmakat, amelyeket a Kínához fűződő kapcsolatainak mélyítése kapcsán fogalmaznak meg szövetségesei és partnerei. Közös érdekünk, hogy országaink szorosan együttműködjenek. Szorgalmazzuk, hogy Magyarország hallgasson szövetségesei aggodalmaira, és ennek megfelelően járjon el.”

Moran szenátor vezette a szenátusi küldöttséget, amelynek tagjai voltak még Susan Collins, John Cornyn, John Boozman és John Hoeven szenátorok is. Mind republikánusok, közülük hárman trumpisták.

A közlemény szerint azért utaztak ide, hogy „magyar kormányzati tisztviselőkkel” is találkozzanak, azonban a továbbiakban már csak arról írnak, hogy „a civil társadalom képviselőivel” találkoztak.