Republikon: az ellenzéki választók összefogáspártiak

Republikon: az ellenzéki választók összefogáspártiak

Az ellenzéki összefogás eredményvárója 2022. április 3-án (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzéki választók 60 százaléka szerint a pártoknak közösen kellene indulniuk a 2024-es önkormányzati választáson, és 62 százalék ezt tartaná jónak az európai parlamenti választáson is – derül ki a Republikon felméréséből, amelyet a 444.hu szemlézett. DK-sok és az LMP-sek támogatják az összefogást (70 százalék körül), a Kutyapárt és a Jobbik szimpatizánsai viszont nagyobb részben elutasítják.

Az ellenzékiek többsége, 53 százaléka szerint nem előválasztással kellene kiválasztani a jelölteket, hanem a pártoknak kellene megállapodniuk. Csak 42 százalék szeretne előválasztást. Az előválasztás az LMP-sek körében a legkevésbé, a jobbikosok körében pedig a leginkább népszerű, de utóbbiak közt is többségben vannak azok, akik elutasítják. Egyedül a Kutyapárt szavazói közt vannak többen, akik támogatják az előválasztást.

A felmérés 2000 ember személyes megkérdezésével készült 2022. szeptember 15. és 30. között. A mintában olyanok szerepeltek, akik áprilisban az ellenzéki összefogás vagy a Kutyapárt listájára szavaztak.