Róna Péter szerint a piacnak nincs már bizalma a kormány és a Magyar Nemzeti Bank felé

Róna Péter szerint a piacnak nincs már bizalma a kormány és a Magyar Nemzeti Bank felé

Róna Péter (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Róna Péter, közgazdász az ATV Egyenes beszéd című műsorában kifejtette, a forint zuhanását Matolcsy György és Nagy Márton már nem fogja tudni megállítani, le kell váltani őket.

Mint mondta, a régió más országai iránt nem tört meg a bizalom, mert „van valamiféle elképzelésük arra vonatkozólag, hogy mit kellene kezdeni ezzel az inflációs körülménnyel”. A magyar kormány és az MNB irányába azonban a piac elvesztette a bizalmát.

A közgazdász szerint a forint zuhanórepülése azért éppen most következett be, mert áprilisról májusra a jegybank devizatartaléka 2 milliárd euróval csökkent, holott ekkor már egyre inkább az volt a vélemény, hogy a devizatartalék elégtelen. A piac rájött, hogy a külkereskedelmi mérleg hiánya akkora, hogy az év végére elérheti a GDP 7 százalékát, erre pedig a devizatartalékok nem fognak elégséges fedezetet nyújtani. 

„A gyenge forint fűti az inflációt, az infláció pedig a gyenge forintot, ezzel kialakul egy ördögi kör” - magyarázta a szakember. Az emberek keresete pedig elveszti vásárlóerejét. Álláspontja szerint amennyiben a kormány most nem lép határozottan, nagyon komoly gondok lesznek a magyar pénz értékállóságával.

A megoldást illetően Róna Péter szerint a jegybanknak a 7,5 százalékos alapkamatot azonnal 11 százalékra kellene emelnie, ez ugyanis megközelíti az inflációs nyomást, ez talán elegendő lenne. Bár az egyhetes betétkamatot ígérete szerint megemeli az MNB, de Róna Péter szerint „ez egy sületlen dolog”, egy irányadó kamatra van szükség, ez pedig az alapkamat.

Meg kell továbbá duplázni a bankok kötelező tartalékát, ami jelenleg 10 százalék körül van, márpedig 20 százalékra kellene emelni. Így fel lehetne szívni annak a többletlikviditásnak egy részét, amit az MNB korábban létrehozott, Róna Péter szerint felelőtlen módon. Fontos még, hogy az MNB devizatartaléka a jelenlegi körülmények között nem elégséges, ezt meg kell emelni, de ehhez szükséges, hogy a kormány megállapodjon az Európai Unióval, hogy érkezzenek a pénzek, és ennek egy részét bent kell tartani, mint tartaléknövelő eszközt - magyarázta a közgazdász.

Álláspontja szerint meg kellene szavazni és be kellene vezetni a 15 százalékos multiadót, kiterjesztve az összes magyar vállalkozásra. Be kellene vezetni a progresszív személyi jövedelemadót. Róna Péter ezzel 3-4 lépcsőt hozna létre, igaz, mint mondta, ez komoly adóemelést jelentene. Szerinte ugyanakkor a jelenlegi adórendszer társadalmi szétszakadást okoz. Megemlítette, a magas áfa komoly teher a szerény körülmények között élők számára, ezért azt javasolná, minden 300 ezer forint vagy az alatti havi jövedelemmel rendelkező háztartás kapjon havi 20 ezer forintot az államtól, és további 5 ezer forintot minden 18 éven aluli családtag, illetve nyugdíjas.

Arra a kérdésre, hogy meddig zuhanhat még a forint, a közgazdász azt válaszolta, ezt nem lehet most pontosan megmondani, 450 forintos árfolyam után azonban már a Nemzetközi Valutaalaphoz kell fordulni, az ugyanis már válságot jelent.