A bírói függetlenséget ért támadásnak tartja az ellenzék Selmeczi Gabriella nyilatkozatát

A bírói függetlenséget ért támadásnak tartja az ellenzék Selmeczi Gabriella nyilatkozatát

Selmeczi Gabriella, a Fidesz képviselője felszólal az ellenzéki frakciók kezdeményezésére napirendre tûzött Gyermekeink jövőjéről, a közoktatás minőségéről és feltételrendszeréről címû politikai vitában az Országgyûlés plenáris ülésén 2022. november 2-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két szivárványügyet rág a magyar közélet a nyár eddigi legmelegebb ciklusában. Előbb a Főváros IX. kerületében egy Tompa utcai pad szivárványszínűre történt festése, majd újabb és újabb vissza-, illetve átfestése, valamint az ehhez kapcsolódó üzengetés adott témát az érdeklődőknek. Majd pedig Selmeczi Gabriella, a Fidesz országgyűlési képviselője nyitott új lapot: provokációnak nevezte a Veszprémi Törvényszék minapi ítéletét, ami szerint a transz nőket is megilleti a „Nők 40” nevű kedvezményes nyugdíjazási lehetőség. Emiatt a képviselőnő a bíróság döntését „LMBTQ-propagandával” hozta összefüggésbe. Az ügy azonban az ellenzéket is megosztotta. Több párt a bírói függetlenséget ért támadásnak tartja Selmeczi nyilatkozatát. 

A szóban forgó bírósági döntésről a Háttér Társaság számolt be. Ennek a szervezetnek a segítségével fordult egy transz nő bírósághoz. Noha már női nevet visel, a személyiigazolványában és a TAJ-kártyáján is nőként szerepel, a nyugdíjfolyósító férfiként tartotta nyilván, így nem vonatkoznak rá a nők 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjazás szabályai. A bíróság helyt adott a nő keresetének, így – számolt be a 24.hu – az érintett Elvira 2 év múlva, 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhat.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz országgyűlési képviselője – és egyik frakcióvezető-helyettese – ennek apropóján nyilatkozott ma a Magyar Nemzet néven megjelenő napilapnak. A képviselőnő szerint az ügy durva provokáció és arculcsapása a jogrendszernek, felháborítónak nevezte, hogy megcsúfolják a Nők 40 kedvezményes nyugdíjazási lehetőséget. Emiatt törvénymódosítást sürgetett. – A mostani ügyből az is látszik, hogy igenis létezik az LMBTQ-propaganda. Azonban a Fidesz–KDNP frakciószövetségnek változatlanul az az álláspontja, hogy csak biológiai nemek vannak. Felháborító, hogy Magyarországon van olyan bíró, amelyik ilyen ítéletet tud hozni – jelentette ki a lapban.

Nem csak az ügy, hanem Selmeczi Gabriella nyilatkozata is feltűnést keltett – az ellenzéki pártok körében is. Ám – mint érdeklődésünkre kiderült – koránt sincs egység a pártok között. A Momentum például az Országos Sajtószolgálaton keresztül is kiadott egy közleményt, amelynek címe szerint a „Sokszínű Magyarországért Képviselői Csoport kiáll a bíróságfüggetlenség mellett”. Arról írtak, hogy üdvözölik a Veszprémi Törvényszék döntését, s elítélik Selmeczi Gabriella nyilatkozatát. – Elítéljük, hogy a Fidesz-KDNP túlhatalmával visszaélve bírósági ítéleteket támad meg. Ez szemben áll a jogállamiság és a hatalommegosztás alapelveivel, melyek biztosítanák hazánk demokratikus berendezkedését – fogalmaztak a kiadott közleményben, amelyet a Momentum mellett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd is aláírt. A Momentum még a közös közlemény megjelenése előtt lapunk érdeklődésére azt is írta: olyan országért dolgoznak, ahol nem a gyűlölet és a gyűlöletkeltés határozza meg a mindennapokat. Ahol nem uszítanak az LMBTQ+ közösség és más kisebbségek ellen, és nem ellenséget keresnek mindenkiben, aki egy kicsit is másképpen gondolkozik, mint az állampárt – írták.

A Párbeszéd részben a képviselői csoport már idézett közleményével reagált. Selmeczi Gabriellának a bírót illető megfogalmazására – miszerint – kíváncsi rá, hogy az érintett bíró részt vett-e valamelyik Soros-szervezet LMBTQ-érzékenyítésén –, úgy válaszoltak: aljasnak és gusztustalannak tartják, amelynek nyomán a Fidesz frakcióvezető-helyettesének azonnal távoznia kell a közéletből. Az MSZP pedig azt a választ küldte, hogy tiszteletben tartják a bírói függetlenséget. Az LMP egyértelműen nem tartott a többi ellenzéki párttal az ügyben. Nem szerepelnek a sajtószolgálaton keresztül kiadott közlemény aláírói között sem. – Ma Magyarországon rengeteg ember nem tud megélni a nyugdíjából, ami különösen nagy probléma az inflációs válság miatt. Ugyanakkor a Selmeczi Gabriella által említett bírósági döntés, és a többi ellenzéki párt által erre adott reakció nem tartozik Magyarország első tízezer legfontosabb problémája közé. Ezért nincs, és nem lesz róla álláspontunk – fogalmaztak.

Megkerestük a Jobbikot is. A párt cikkünk publikálása után azt írta: töretlen álláspontjuk szerint a férfiak is megérdemlik, hogy 40 ledolgozott munkaév után is nyugdíjba lehessen vonulni, csak úgy mint a nőknek. Mint írták, elképesztőnek tartják, hogy a Fidesz minden lehetőséget adó alkalommal az önálló hatalmi ágat képviselő és független bíróságokat támadja.