Sok ház lakhatatlanná vált, segítséget kérnek a pénteki jégvihar károsultjai

Sok ház lakhatatlanná vált, segítséget kérnek a pénteki jégvihar károsultjai

Óriási a jégkár a 2021. július 9-i vihar után a Baranya megyei Drávaiványin (Fotó: Tihanyi János Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyűjtést indít a református egyház a pénteki jégvihar baranyai károsultjainak, a rászoruló családoknak és a kárt szenvedett református közösségeknek – közölte a Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinatának Elnöksége szombaton az MTI-vel.

A Balog Zoltán püspök, a zsinat lelkészi elnöke és Molnár János, a zsinatnak világi elnöke által aláírt közleményben emlékeztettek arra, hogy pusztító jégvihar csapott le több Baranya megyei településre péntek délután; több száz lakóház, valamint templomok, parókiák is súlyosan megsérültek, továbbá számos családnak veszélybe került a lakhatása.

Közölték: a református egyház elnöksége együtt érez a vihar károsultjaival, és a Magyar Református Szeretetszolgálat segítségével azonnali gyűjtést indít a rászoruló családoknak és a kárt szenvedett református közösségeknek.

Kitértek rá: bár a kárfelmérések még zajlanak, de az már bizonyos, hogy teljes cserére szorul a kákicsi Kiss Géza-emlékház teteje, súlyosan megsérült a sellyei templom és parókia, valamint a drávaiványi fakazettás templom. Jelezték: az egyházkerületek és az egyházmegyék azonnali gyorssegélyt adnak a református egyházközségeknek.

A szeretetszolgálat felekezetre való tekintet nélkül segít a jégvihar miatt bajba jutottaknak, s azt kérik, aki teheti, támogassa a rászorulókat a Magyar Református Szeretetszolgálaton keresztül.

A bajba jutottaknak a pénzügyi felajánlásokat a szeretetszolgálat 10702019-85008898-51100005 számú bankszámlájára is várják „jégkár” közleménnyel.

Jelezték azt is, hogy a Sellyei Református Egyházközség hálával fogadja az építkezésből vagy felújításból visszamaradt cserepeket is, amelyeket a környékbeli családok házai, valamint az egyházi épületek javítására használnak fel.

A segítségnyújtás további lehetőségeiről a jobbadni.hu oldalon lehet tájékozódni.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szombati beszámolója szerint a pénteki viharral érkező erős szél és jégeső Baranya több településén épületek százainak tetejét is megbontotta, bizonyos helyeken dió- és tojásméretű jég hullott.

Baranya megyében Sellyén keletkezett a legtöbb kár, de a jégverés érintette a szomszédos Drávaiványit és Okorág települést is, közölték.

Nagy Attila, Sellye független polgármestere szombaton közösségi oldalán több videóban is szólt a helyiekhez és a segíteni szándékozókhoz. Elmondta, több mint 400, javarészt magán-, kisebb részt önkormányzati és egyházi tulajdonban lévő épület teteje sérült meg.

Közölte: péntek késő délután óta folyamatosan zajlik a településen a megrongált tetők javítása, fóliázása és a munkálatok sikeréhez több baranyai önkormányzat is igyekszik hozzájárulni, így fóliatekercseket, tetőcserepeket, biztosítottak, illetve erre buzdítják a településeken élő lakosságot is.

Nagy Attila az MTI érdeklődésére közölte: Sellyén sok embernek nincs lakásbiztosítása, így az érintetteknek különösen fontos most a külső segítség. A polgármester elmondta azt is, hogy a jegkarsellye [at] gmail [dot] com e-mail címen a károsultak és a segíteni szándékozók jelentkezését is várják.

Drámai hangvételű közösségi poszttal jelentkezett a vihar által különösen súlyosan érintett Drávaiványi község polgármestere, Tihanyi János is. Mint írja, Drávaiványi mindössze 250 lelket számláló település, de a pénteki ítéletidő több házat lakhatatlanná tett.

– Több házon az ablakot verte be a jég, de nagy többségében a tetőszerkezetet tette tönkre – tette hozzá. Az önkormányzat ugyan mindent megtesz a faluért és a károk kijavításáért, de a kereteik végesek, ezért a polgármester segítséget kér a falu nevében is. Sellyéhez hasonlóan nekik is elsősorban cserépre lenne szükség, de minden hasonló felajánlást szívesen fogadnak, és a 06 20 661 5889 valamint a 06 20 456 7220-as telefonszámokon elérhetőek a nap bármely szakában.