Sokan az elmúlt évek legerősebb nyarára számítanak a Balatonnál

Sokan az elmúlt évek legerősebb nyarára számítanak a Balatonnál

(Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokan várják, hogy az elmúlt évtizedek legerősebb nyári szezonja jön, ha véget ér a járvány – erről beszéltek balatoni szállásadók a Népszavának. Abban bíznak, hogy azok is a Balatont választhatják majd a szabadságuk idejére, akik máskor tenger mellé mentek pihenni, ám a koronavírus miatt most erre nem lesz lehetőségük, vagy nem mernek útnak indulni.

Tóth Gergely, a siófoki CE Plaza Hotel tulajdonosa arról beszélt, hogy a kieső két-három hónapot a felelősen gazdálkodó, hosszú távban gondolkodó vállalkozások még átvészelik, az ennél hosszabb bezárást viszont már csak állami segítséggel élhetik túl. Legalábbis a nagyobb szállásadók, mert a kis helyek, melyek csak egy család megélhetését biztosítják, bizonyosan tönkremennek, ha elmarad a nyári szezon is.

Szentpéteri Csilla, a siófoki Tourinform vezetője szerint a szállásadók többsége júniusi nyitásban bízik, s a lemondások alapján a vendégek is: csak az áprilisi-májusi-június eleji foglalásokat mondták vissza, sőt, amióta kiderült, a várakozások szerint május elején tetőzik a járvány, megindultak az új foglalások.

– Az biztos, ha lehet utazni, lesz fizetőképes kereslet, még úgy is, hogy egy réteg, melynek anyagi veszteséget okozott az elbocsátások miatt a járvány, az idén nem tud majd nyaralni menni. Nagyon nagy szükség lenne egy jó július-augusztusra, s ha ez megvan, akkor lehet reménykedni, hogy az utószezon visszahozza a kiesett előszezont – erről már egy másik panziótulajdonos beszélt.