Telex: Sokba került a rezsicsökkentés az MVM-nek

Telex: Sokba került a rezsicsökkentés az MVM-nek

Jelentősen drágul a gáz (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az MVM nagyobb forgalmához már jelentősen kisebb eredmény és jóval magasabb adósság párosul – derült ki a cég első féléves jelentéséből. Ugyanakkor immár hivatalosan is látszik, hogy a cég kritikus vezetékes infrastruktúrája az MVM-é marad, nem kerül át az Antenna Hungáriához és így áttételesen a 4iG cégcsoporthoz.

Megjelent az állami MVM Energetika Zrt. első féléves jelentése a Budapesti Értéktőzsde honlapján – írta a Telex. A legjobban természetesen mindenkit az eredmény mértéke érdekelt, hiszen az MVM állja a teljes rezsicechet, vagyis az elképesztő ütemben megnövekedett gáz- és áramárak lakossági finanszírozását. A cég forgalma 1082,3 milliárd forintról, 2429,4 milliárd forintra nőtt a bázisidőszakhoz képest (amit az magyaráz, hogy az első félévben még nem volt rezsinövelés, de a magasabb árat sok intézményi fogyasztó esetében érvényesíteni tudta a cég), de a jövedelmezőség romlott, az adózott eredmény 28,3 milliárd forintról mínusz 81,1 milliárd forintra változott.

– Egy magánvállalat esetében ezekhez a számokhoz viszonyítva nem nézne ki jól a 4127,1 milliárd forintról 5998,2 milliárdra duzzadt kötelezettségállomány, de az MVM esetében természetesen azt lehet tudni, hogy a hitelek mögött az állam adta biztonság áll – tette hozzá a lap. Arra is kitértek, a társaságnak nem tett jót, hogy növekedtek az energiaárak, ahogy például a forint euróval szembeni gyengülése sem.

„Az MVM Zrt. és az Antenna Hungária Zrt. között az AH NET Zrt. részvényeire vonatkozóan létrejött adásvételi szerződés az Antenna Hungária Zrt. általi elállás okán 2022. augusztus 31-én megszűnt. Tekintettel arra, hogy az AH NET Zrt. tulajdonosa jelenleg is az MVM Zrt., a társaság részvényesének személyében nem történt változás” – áll a jelentésben. Mint a Telex írja: az Antenna Hungária, majd áttételesen a 4iG vetett szemet a kritikus hálózatokat működtető cégre, ám ebből a mondatból úgy tűnik, hogy a tulajdonosváltás végképp lekerült a napirendről.

Címkék: MVM