Súlyos korrupciós botrány a magyar elnök által vezetett súlyemelő-szövetségnél

Súlyos korrupciós botrány a magyar elnök által vezetett súlyemelő-szövetségnél

Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) elnöke sajtóértekezletet tart a kazahsztáni súlyemelő-világbajnokságon Almatiban 2014. november 8-án. (Fotó: MTI/EPA/Igor Kovalenko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Komoly korrupciós ügyek miatt indulhat büntetőeljárás Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöke ellen – derül ki a német közszolgálati televízió (ARD) oknyomozó riportjából.

Az Index által szemlézett dokumentumfilmben szó esik a szövetségnél működő fekete kasszáról, mindent átható korrupciós kultúráról, készpénzen árusított búcsúcédulákról és korlátok nélküli doppingolásról írnak. A 79 éves Aján Tamás 2000 óta az IWF elnöke, 2017-ben választották meg ötödjére. Emellett a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA 38 tagú döntéshozó testületének is tagja.

A riportból kiderül, a többi sportági szövetséghez hasonlóan az IWF is busás adományokat kap a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) az olimpiai játékok közvetítési jogai után. 1992 óta több mint 23 millió dollár folyt be a lausanne-i székhelyű súlyemelő-szövetség két bankszámlájára, ez azonban nem szerepelt a szövetség számviteli mérlegében.

Az ARD szerint a két bankszámla létezése 2009-ben derült ki, rajtuk egyedül Aján Tamásnak volt aláírási joga. Ezeken a számlákon legalább 5,5 millió dollár sorsa tisztázatlan. Az elnök az eltűnt pénzekre vonatkozó kérdésekre nem adott választ az ARD-nek. A NOB egyik szóvivője annyit közölt, hogy a pénzek folyósítása idején érvényes szabályok alapján nem volt lehetőségük arra, hogy egy nemzetközi szövetség belügyeibe avatkozzanak.

Az ARD birtokába jutottak olyan dokumentumok is, amelyek a 2008 és 2017 között az IWF által elvégzett doppingvizsgálatokat mutatják. Ezekből az derül ki, hogy ebben az időszakban 453 világbajnoki vagy olimpiai érem közül 204-et olyan sportolók szereztek meg, akiknél az adott évben egyszer sem végeztek doppingtesztet a verseny idejét kivéve. Az ARD szerint elsősorban azokat a sportolókat, illetve országokat nem ellenőrizték, amelyek Aján hatalmi pozícióit erősíteni tudták, köztük például Oroszország vagy Grúzia súlyemelőit.

Az ARD közölte, bizonyítékai vannak arról is, hogy a szövetség által megbízott doppingellenőrök, a Magyar Antidopping Csoport munkatársai pénzt fogadtak el azért, hogy szemet hunyjanak manipulált doppingminták felett.

Az Index cikke szerint az AFP hírügynökséghez eljuttatott egy rövid közleményt a nemzetközi szövetség, reagálva az ARD állításaira. Ebben azt írják, hogy az állítások között több hazugság, megalapozatlan állítás és már korábban cáfolt régi szóbeszéd szerepel, amelyek közül néhány egészen 2008-ig nyúlik vissza, ugyanakkor van olyan információ, amely az IWF hasznára lehet. Elsősorban a sportág megtisztításával kapcsolatos programjuk számára.

Az IWF gyorsan ki akarja vizsgálni a műsorban elhangzott állításokat, és már be is kérte az ehhez szükséges iratokat. Közölték azt is, komolyan veszik ezeket az állításokat, és amennyiben szükséges, megfontoljuk, hogy egy harmadik fél bevonását kérjük az ügy kivizsgálásában.

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) tiltakozik, és a leghatározottabban visszautasít minden vádaskodást – írta a több szerkesztőséghez, így 444.hu-nak eljuttatott közleményében a MACS vezetője, Tiszeker Ágnes.