Súlyos volt az elmúlt hét: a halálozási listán harmadikak vagyunk

Súlyos volt az elmúlt hét: a halálozási listán harmadikak vagyunk

A nyíregyházi Jósa András Oktatókórház koronavírus idején (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Százezer főből átlagosan 1,7 halt meg az előző hét nap során, ezzel a New York Times a halálozási listáján a harmadik helyre tette Magyarországot. Az első Szlovénia lett, ahol a napi átlagos halálozási arány 50,4 volt (százezer főre vetítve 2,4), míg a második Bulgária (napi átlag 50,4, százezerre vetítve 2,4).

A táblázatról az Euronews számolt be, hozzátéve, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai hasonló eredményre jutnak. Ott tizennégy nap átlagát vették, és szintén Szlovénia és Bulgária került Magyarország elé. Érdekesség, hogy a lista alján olyanok találhatóak, mint Finnország, Írország, Dánia, Ciprus, Észtország és Svédország.

A New York Times összesítése heti sorrendet mutat persze, így ha csökkenni kezd a halálozások száma, Magyarország egy ilyen felsorolásban már azon a héten lejjebb kerülhet. A járvány tavaszi kezdete óta összesített halálozásokat, illetve azok százezer főre vetített arányát tekintve most is jóval lejjebb vagyunk a világ, illetve Európa országaihoz képest. Magyarországon eddig 6280-an haltak meg a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben, ami százezerre nézve 64 főt jelent. Bosznia és Hercegovinában ez a szám 95, Észak-Macedóniában 97, San Marinóban 145, Olaszországban 102, Belgiumban 154, Csehországban 86, az Egyesült Királyságban 94, Franciaországban 85, Spanyolországban 101.

Az Euronews megjegyezte azt is, míg tavasszal és ősszel lakosságarányosan a legkevesebbet tesztelők közé tartoztunk, az Oxfordi Egyetem ábrája alapján viszont az elmúlt időszakban az élre törtünk. November 26-án rekordot is döntöttünk az aznapi 31 879 teszttel.

Amint az Euronews hozzátette, az elmúlt héten jelentősen csökkent az új esetek száma, Merkely Béla rektor szerint pedig „úgynevezett plató-fázisba ért a koronavírus-járvány.”

A halálozási adatok összevetése kapcsán érdemes azt is megjegyezni, hogy az egyes országok másképp számolják a koronavírusos halottakat. Szlávik János erről korábban azt mondta: „a halálozásokat minden ország különbözőképpen számolja. Legalább háromféle módszer van. A magyarországi úgymond a legszigorúbb: nálunk, hogy ha valaki koronavírus-pozitív lesz, és ezt követően bármiben elhuny, akkor ő koronavírus-halott, még akkor is, ha ez nem függ közvetlenül össze a fertőzöttségével. Van olyan ország, aki úgy számol, hogy ha ő tíz napon belül meghal, akkor a koronavírus-fertőzés következtében hunyt el. És van olyan ország, jellemzően Szlovákia, aki csak azt számolja, aki kifejezetten a vírus következtében hal meg. Ezért náluk rendkívül alacsony a koronavírus-halottak száma. Ezért mondom, hogy ezt nem szabad összehasonlítani.”