Szájon át szedhető Covid-gyógyszert tesztel a Semmelweis Egyetem

Szájon át szedhető Covid-gyógyszert tesztel a Semmelweis Egyetem

A SARS-CoV-2 koronavírus elektronmikroszkópos képe (Fotó: Scripps Research)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Semmelweis Egyetem is csatlakozik ahhoz a nemzetközi szintű klinikai vizsgálathoz, amelynek célja egy új, koronavírusos betegeknek adható, szájon át szedhető, vizsgálati fázisban lévő készítmény hatékonyságának igazolása – közölte honlapján az intézmény.

Az egyetem tájékoztatása szerint a most Magyarországra érkező, szájon át szedhető, antivirális koronavírus elleni vizsgálati készítmény klinikai tesztelésének első fázisa márciusban kezdődött meg az Egyesült Államokban. Ennek lezárását követően elindultak a már nagyobb számú beteg bevonásával megvalósuló második és harmadik fázisú vizsgálatok is, amelyek világszerte 400 vizsgálóközpontban, ezen belül Magyarországon hat helyszínen zajlanak. 

A programhoz 2021. augusztus 23-án egyetlen budapesti központként csatlakozott a Semmelweis Egyetem, amit Merkely Béla rektor vezet és amelynek bázisa a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika. A vizsgálat azt értékeli, hogy egy szájon át alkalmazandó készítmény csökkenti-e a betegség időtartamát és/vagy súlyosságát a közelmúltban COVID-19 betegséggel diagnosztizált olyan emberek körében, akiknél alacsony vagy fokozott a tünetek súlyosbodásának kockázata.

A Semmelweis Egyetemre érkező betegek közül azoknak, akik megfelelnek a kritériumoknak, felajánlják a következő időszakban a vizsgálatban való részvételt, amellyel kapcsolatban minden további információ az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által jóváhagyott betegtájékoztató anyagban érhető el – közölte Filakovszky János, az egyetem koordinációs feladatokat ellátó Klinikai Kutatásokat Koordináló Központjának igazgatója. Mint minden klinikai vizsgálat során, a betegek folyamatos orvosi ellenőrzés alatt állnak majd, napról napra nyomon követik egészségügyi állapotukat. A vizsgálatot az OGYÉI hagyta jóvá az Egészségügyi Tudományos Tanács Klinikai Farmakológiai Etikai Bizottságának pozitív állásfoglalása alapján.