Szakszervezeti szövetség: halmozottan törvénysértő 18 fokos irodákban dolgoztatni az embereket

Szakszervezeti szövetség: halmozottan törvénysértő 18 fokos irodákban dolgoztatni az embereket

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. szeptember 8-án. (MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Halmozottan törvénysértő 18 fokos irodákban dolgoztatni az alkalmazottakat – reagált a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) pénteki közleményében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki kományinfós bejelentésére, miszerint ennél magasabb hőmérsékletet télen sem fognak biztosítani az állami intézményekben.

 „Minden munkavállalónak joga van az egészségét, biztonságát és méltóságát tiszteletben tartó munkafeltételekhez” – idézi közleményében az Alaptörvény megfelelő cikkelyét a Magyar Szakszervezeti Szövetség a hír kapcsán, miszerint 18 foknál télen sem lesz melegebb az állami intézményekben.

Hideg irodában dolgozni egészségkárosító, kockázatos és felháborítóan méltatlan munkakörülmény. Vagyis, törvényellenes és jogsértő – szögezi le Zlati Róbert. A MASZSZ elnöke szerint ugyanis az ominózus – valószínűleg ismételten hatástanulmányok nélkül meghozott – döntéssel munkáltatóként is súlyosan megsérti a kormány a munkavállalók jogait és veszélyezteti egészségüket is.

Kijelentette, a szakszervezeteket végtelenül felháborítja, hogy erről a fontos, százezreket hátrányosan érintő változásról megint egyeztetés nélkül, az érintettek – a munkavállalók – véleményét figyelmen kívül hagyva született meg egy fontos döntés. Ezzel a hatalom képviselői megszegték a Brüsszelben tett ígéretüket is, miszerint a munkavállalókat érintő változásokról nem fognak az érdekképviseletekkel való egyeztetés nélkül dönteni.

Már ennek elmaradásával is megsérti az Alaptörvényt a kormány – figyelmeztet Zlati Róbert –, az így született határozatok ugyanis totálisan szembe mennek a XVII. cikkely 1. pontjával, miszerint, „A munkavállalók és a munkaadók – a munkahelyek biztosítására, a nemzetgazdaság fenntarthatóságára és más közösségi célokra is figyelemmel – együttműködnek egymással”.

A szakszervezet szerint a 18 fokos hőmérséklet-korlátozás a hatályos munkavédelmi szabályokat is súlyosan sérti, a takarékosság jegyében elég lenne csak fokozottan betartani a törvényben előírt hőmérsékletet. Ugyanis 25 százalék energiát valószínűleg így is meg lehetne spórolni – állítja az elnök.

Csütörtökön a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezet vezetője, Boros Péterné is hasonlóképpen nyilatkozott. Azt mondta, ez az intézkedés szabályt sért, mert ülőmunka esetén fél méter magasan 20–22 fokot kell biztosítani, ami azt jelenti, hogy ez a 18 fok az ülőmunkát, szellemi munkát végzőknek egészségügyi kockázatot jelent.