Számos helyen tovább nőtt a szennyvíz koronavírus-koncentrációja

Számos helyen tovább nőtt a szennyvíz koronavírus-koncentrációja

Kutatáshoz vett minta a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. nagykanizsai szennyvíztisztító telepén 2020. április 20-án (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Országszerte több városban is emelkedett a koronavírus örökítőanyaga a szennyvízmintákban. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatása szerint hat helyen tapasztalták ezt: Békéscsabán, Budapest agglomerációjának vizsgált városaiban, Debrecenben, Pécsen, Szombathelyen és Zalaegerszegen.

A koronavírus szennyvízben mért koncentrációja jelenleg Debrecenben és Békéscsabán magas, míg a további 17 helyszínen az eggyel jobb kategóriába – emelkedett – sorolható. Ebből a szempontból Kaposvárott, Szekszárdon és Nyíregyházán a legjobb a helyzet, ezekben a városokban ugyanis mérsékelt a vírus szintje a szennyvízben. 

A szennyvizet folyamatosan vizsgálják, mert az abban kimutatható esetleges koncentrációnövekedés 4–10 nappal megelőzi a tünetes megbetegedések számának növekedését.