Szanyi Tibor is bejelentkezett miniszterelnök-jelöltnek

Szanyi Tibor is bejelentkezett miniszterelnök-jelöltnek

Szanyi Tibor (Fotó: Magyar Hang/Bankó Gábor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Márki-Zay Péter után Szanyi Tibor is bejelentkezett az ellenzéki oldal miniszterelnök-jelölti előválasztására. Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) szombaton tartotta alakuló kongresszusát, ekkor döntöttek úgy, hogy az egykori MSZP-s politikus megméresse magát.

A párt részt akar venni az egyéni választókerületekben zajló esetleges előválasztásokon is, ezért – mint írták – 106 jelölttel készülnek.

Az ellenzéki pártok között abban alapvetően konszenzus van, hogy Orbán Viktor kihívóját, a közös miniszterelnök-jelöltet előválasztáson találják meg. Rendre felmerül ilyenkor Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőjének neve, ám információink szerint még nem született meg náluk a végleges döntés. Karácsony Gergely főpolgármestert is emlegetni szokták, ő azonban épp a napokban jelezte, hogy nem kíván részt venni a folyamatban. Vagyis egyelőre Márki-Zay Péter és Szanyi Tibor látszik biztos indulónak.

Az már nagyobb kérdés, hogy az egyéni választókerületek közül mennyiben lesz előválasztás. Eddig egy olyan irány rajzolódik ki, hogy ott tartsák meg a voksolást, ahol valóban van több érdemi jelölt.

Szanyi Tiboriék a kongresszus utáni kongresszusa utáni közleményében azt írták, hogy az ISZOMM legfőbb célja és küldetése, hogy felszámolja a Magyarországot sújtó szociális, morális és környezeti válságot. Ennek érdekében baloldali alternatívát kínálnak a magyar választópolgároknak, mindazokkal szövetségben, akik osztják a párt programjának szellemiségét és főbb törekvéseit.

Négy területre összpontosítanak: minden magyar embernek legyen rendes munkája, tisztességes jövedelme, és akadálytalanul hozzájuthasson az alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz, valamint ingyenesen részesedhessen magas szintű oktatásban.