Szávay István lemondott a Jobbik frakcióvezető-helyettesi posztjáról

Szávay István lemondott a Jobbik frakcióvezető-helyettesi posztjáról

Forrás: Facebook/Szávay István

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy rendkívül durva és ízléstelen vicc tárgyát képezte Szávay István szerint, hogy egy nő megütésével dicsekedett társai körében. A jobbikos politikus szerint „nyilván túlzás volt”, hogy tettlegességet említett, és a beszélgetés egy későbbi, nyilvánosságra nem került részében ezt egyértelművé is tette.

A politikusról a HírTV közölte szerda délután, hogy a Jobbik májusi kongresszusán „zsidóveréssel büszkélkedett” párttársainak. A csatorna nyilvánosságra is hozta a feltehetően a távozó jobbikosok által kiszivárogtatott felvételt, amin Szávay egy szórakozóhelyi konfliktusról számolt be. Mint kifejtette, egy általa zsidónak tartott nő felismerte, és beszólt neki, hogy „náci bűz van.” „Én meg leütöttem, hogy büdös zsidó. Pákk!” – elevenítette fel a történteket a frakcióvezető-helyettes. A beszélgetés egy későbbi pontján közölte, hogy a nő „egy ilyen igazi kampósorrú rohadék volt”, a kérdésre pedig, hogy „orrba gyűrte-e”, azt válaszolta, hogy „ja, a heftijét elferdítettem egy kicsit.”

A Jobbik képviselője a Facebook-oldalán elismerte, hogy a felvételen ő hallható, azt viszont visszautasította, hogy tényleg megütött volna egy nőt. Mint írta, az őt felismerő hölgy vele szemben agresszívan és fenyegetően lépett fel, amit megalázónak talált, de inkább távozott. „Szeretném leszögezni, hogy az elhangzottak jól hallhatóan egy rendkívül durva és ízléstelen vicc tárgyát képezték, ami természetesen nem igaz: tettlegességre nem került sor, ez nyilván túlzás volt, amit a beszélgetés során később magam is egyértelművé tettem. A felháborodásom szülte sértő hangnemért és jelzőkért elnézést kérek mindazoktól, akikben ez joggal felháborodást kelt. A nők elleni erőszakot határozottan elítélem: soha nem ütöttem meg és soha nem ütnék meg nőt” – tette még hozzá a politikus.

Majd csütörtök reggel egy újabb Facebook-posztot írt, amelyben bejelentette, vállalja a következményeket. „Bár tudom, hogy sajnos ez egy következmények nélküli ország, de én nem akarok következmények nélküli ember lenni. A Jobbik pedig nem lehet következmények nélküli párt. Ezért úgy határoztam, hogy azonnali hatállyal lemondok a Magyar Országgyűlés jegyzői, illetve a Jobbik frakcióvezető-helyettesi tisztségéről” – írta.

Szávay egyébként októberben interjút adott még az Azonnalinak, ahol kifejtette, hogy nem tartja magát szélsőjobboldalinak, de hibának tartotta Vona Gábor részéről elmenni a Spinoza-házba. „A Spinoza-házban való szerepléssel, amely a balliberális és belvárosi zsidó közösség valóban szimbolikus helyszíne, egy olyan terepre keveredtünk, ahová kár volt” – fűzte hozzá.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.