Szegeden is bezár szinte minden

Szegeden is bezár szinte minden

Szegedi városháza (Forrás: Google Maps)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Takarékoskodási intézkedésként közművelődési, kulturális és sportlétesítmények ideiglenes, téli bezárásáról döntött pénteki ülésén a szegedi közgyűlés. Az MTI beszámolója szerint Botka László (Összefogás Szegedért) polgármester a közgyűlési vita során leszögezte, hogy a város működését, az alapvető közszolgáltatásokat, a bentlakásos szociális intézmények, óvodák, bölcsődék működését, a tömegközlekedést, a közvilágítást biztosítani kell. Az önkormányzatok mozgástere rendkívül szűk, szinte valamennyi magyarországi nagyváros ugyanezeket az intézkedéseket hozza meg.

Kovács Tamás (Párbeszéd) gazdasági alpolgármester elmondása alapján az intézkedésektől mintegy 1,5 milliárd forint megtakarítást várnak 2023 első negyedévében. Ez lehetőséget teremt arra, hogy egyetlen önkormányzati dolgozót se kelljen elbocsátani. A jövő évi villamosenergia-beszerzésre az önkormányzat az ideihez képest tízszeres ajánlatot kapott – közölte a politikus, hangsúlyozva, az önkormányzat 30 milliárd forintos éves működési költségvetésből kigazdálkodhatatlan az energiaköltségek 15-17 milliárd forintos emelkedése.

Tápai Péter, a Fidesz közgyűlési frakcióvezetője kifejtette, hogy a balliberális oldal által erőltetett szankciók miatt kialakuló energiahiány okozza a drágulást. Miközben megszorító intézkedéseket hoz az önkormányzat, több száz millió forintot költenek el fölöslegesen, a többi közt a parkolási rendszer átalakítására.

A döntés alapján Szegeden januárban és februárban zárva tart a többi közt a Nagyszínház, a Szent-Györgyi Albert Agóra, a Kövér Béla Bábszínház, a Korzó Zeneház, a Belvárosi Mozi, a Móra Ferenc Múzeum valamennyi épülete, december 19-től március 3-ig a Somogyi Könyvtár, január 1-jétől február 15-ig a Kisszínház, valamint januárban az IH Rendezvényközpont is. A sportlétesítmények közül az idei szezonra ki sem nyit a Városi Műjégpálya, december 19-től február 3-ig bezár a Városi Sportcsarnok és a Sportuszoda, március 3-ig a Tiszavirág Sportuszoda és a gyógyászati részleg kivételével az Anna Fürdő is.

A bölcsődékben és óvodákban az iskolai téli szünethez hasonlóan – a szülői igényekhez igazodva – január 6-ig csak ügyeletet tartanának, három óvodaépületet pedig januárban és februárban bezárnak. Decembertől három hónapon át zárva lesz négy nappali ellátást biztosító idősek klubja is.

A két ünnep közötti időszakra igazgatási szünetet rendelnek el a polgármesteri hivatalban, három kirendeltséget pedig két hónapra bezárnak. Több önkormányzati cég egyes telephelyeit is kiürítik. A városban a szökőkutakat már október 16-án leállították, ötven épület díszkivilágítását pedig januártól lekapcsolják.