Székesfehérváron sorra alakítanak át ingatlanokat az ukrán vendégmunkásoknak

Székesfehérváron sorra alakítanak át ingatlanokat az ukrán vendégmunkásoknak

Székesfehérvár feketehegy-szárazréti részén ezt az eddig asztalosműhelyként használt épületet alakítanák át munkásszállóvá (Fotó: Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem is beszélik a nyelvet, mégis egyszerűen több joguk van, mint nekünk, magyar melósoknak – ez volt a leggyakoribb mondat, amelyet a Székesfehérváron dolgozóktól hallani lehetett, amikor a városban lévő ukrán vendégmunkásokról kérdeztük őket. A Fejér megyei megyeszékhelyen ugyanis – egyes becslések alapján – már kétezer külföldi tartózkodik, mindannyian a város nagy gyáraiban dolgoznak. Abból pedig van bőven, elég csak a Széles Gábor vezette Videotonra gondolni, amely – saját honlapján is az szerepel – 900 ezer négyzetméteres területen összesen négyezer munkavállalóval működik.

A városban sorra alakítanak ki olyan szállókat, amelyek elsősorban éppen az ukrán munkavállalók elhelyezésére szolgálnak. Nem Kárpátaljáról, hanem az ország belső területeiről érkezőkről van szó. Az MSZP-s Márton Roland – aki az ellenzék közös polgármesterjelöltje – a Magyar Hangnak elmondta, hogy az önkormányzat tavaly ősszel adott el a Havranek utcában 42 szociális bérlakást a város egyik nagy cégének, a hírek szerint azért, hogy ott is külföldieket szállásoljanak el.

„Már több mint kétezer ukrán vendégmunkás van Székesfehérváron" | Magyar Hang

De a feketehegyi városrészen – egyébként egy családi házas övezetben – jelenleg is zajlik hasonló ingatlan kialakítása és egy egykori asztalosműhelyt is száz férőhelyes szállóvá alakítanak át. A tervek szerint a májusi közgyűlésen téma lesz az is, hogy ugyancsak munkásszállóvá alakítsák a Seregélyesi úti képző központ hoteljét. Sőt, a helyiek úgy tudják, már nemcsak Székesfehérváron élnek az Ukrajnából érkező vendégmunkások, hanem a Velencei-tó partján a számukra bérelt nyaralókban is, ahonnan busszal szállítják őket a munkahelyükre.

A városi nyilvántartásban jelenleg hat munkásszálló szerepel – ezt már Fazekas Attila, a helyi Jobbik elnöke kérte ki közérdekűadat-igénylésében. Ezek között van a csaknem kétszáz fős RÉV Szálló, illetve a hatvan ember elhelyezésére szolgáló Jancsár Hotel. Azt azonban már nem tudták neki megmondani, hogy mennyi külföldi vendégmunkás van Székesfehérváron.

Tiborc a gyárban - álruhás tudósítónk elmeséli, milyen az élet az üzemekben | Magyar Hang

– Nem az a baj, hogy ukránok – mondta kérdésünkre Attila, aki az egyik helyi cégnél dolgozik. Ő azt kifogásolta, hogy míg a magyar munkavállalóknak alacsony bérért kell dolgozniuk, fizetniük kell a saját lakhatásukat és fedezni a megélhetésüket, a külföldről érkezők is közel ugyanazt az összeget kapják, sőt: még szállást és gyakran étkezést is. Azt megérti, hogy Ukrajnából szívesen jönnek hazánkba, hiszen északkeleti szomszédunknál rettenetesen rosszak a körülmények, és alig visznek haza valamennyit a melósok, nem is őket hibáztatja. Azokat a cégeket, amelyek idehívják őket. – Ha egy magyar elmegy Berlinbe, mondjuk, takarítani, ott nem fogják egyenrangúként kezelni – mondta, érzékeltetve ezzel a különbséget a két élethelyzet között.

A kormány migránsai | Magyar Hang

Arról senki sem tudott, hogy bármilyen atrocitás történt volna a városban, bár nem mindenki nyugodt. A belvárosban élő Éva arra panaszkodott, hogy esténként a helyi buszokon nagyon sok az ukrán, hangosak, és bár sosem tapasztalt semmi rosszat, ezt azért félelemkeltőnek tartja.

A Magyar Hang természetesen a fideszes Cser-Palkovics András által vezetett önkormányzatot is kereste annak kapcsán, hogy tudomásuk szerint mennyi ukrán vendégmunkás él a városban, illetve tapasztaltak-e a helyiek részéről bármilyen, akár munkahelyük féltésére irányuló aggodalmat. Kérdéseinkre azonban egyelőre semmilyen választ sem kaptunk.

A fehérvári ukrán közösségnek egyébként már önálló Facebook-oldala is van, néhány hete hozták létre. Lehet ott olvasni ukrán nyelven a város történetéről, az egyik bejegyzés pedig arra buzdít, hogy Székesfehérváron új hazára lehet lelni.

„Mi, a Dunától keletre, már Romániának vagyunk nézve" | Magyar Hang

Ukrán vendégmunkások nemcsak Székesfehérváron vannak, az utóbbi időszakban például Kecskemétről és Szombathelyről is érkeztek hasonló hírek. Nem véletlenül jönnek hazánkba, a kormány ugyanis konkrét toborzókampányt folytatott Belső-Ukrajnában. Az RTL Klub Híradója tavaly ősszel számolt be arról, hogy akkor 20 ezer ukrán vendégmunkás dolgozott Magyarországon. Lapunk szerette volna megtudni a Pénzügyminisztériumtól, hogy ők mennyi ukrán vendégmunkásról tudnak, aki dolgozik nálunk, illetve zajlik-e még a toborzókampány, ám a tárca sem válaszolt megkeresésünkre.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/17. számában jelent meg, 2019. április 26-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/17. számban? Itt megnézheti!