Szél Bernadett: Nyár óta állnak a honvédségi oltóbuszok

Szél Bernadett: Nyár óta állnak a honvédségi oltóbuszok

A Magyar Honvédség oltóbusza Szedresen 2021. április 19-én (Fotó: MTI/Kiss Dániel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen valamivel több mint 40 ezer ember kapott oltást a Magyar Honvédség oltóbuszain, ez az akció azonban már nyár közepe óta áll. Szél Bernadett kapta meg az adatokat, amiket nyilvánosságra is hozott.

A honvédségi oltóbuszokat nyáron állították szolgálatba és nagy segítséget jelentettek azokban a falvakban például, ahol nincs betöltött háziorvosi praxis. Szél Bernadett több hónappal ezelőtt kérte már az adatokat arról, hogy a járművek merre jártak és mennyi embert oltottak be rajtuk, végül 90 nap után meg is kapta az információkat.

Eszerint idén március 27-e és december 1-je között 6 oltóbusszal 16 megye 137 településén 41 023 embert oltottak be. Júliusban és augusztusban csak határmenti településeken oltottak, és bár a képviselő szerint azt ígérték kétszer is – először augusztusban, majd októberben – hogy a hátrányos helyzetű falvakba irányítják a buszokat, ebből semmi sem valósult meg. Nyárra gyakorlatilag teljesen leállt az oltóbuszos kampány, és azóta sem használták a járműveket egy-két helyet leszámítva.

A független képviselő értékelése szerint a kormány ölbe tett kézzel várta a negyedik hullámot, amiben megint élen járunk halálozásban.

Közben Gulyás Gergely már a csütörtöki kormányinfón, Orbán Viktor pedig a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában jelentette be, hogy újabb oltási akciók indulnak. Egyrészt második hete lehet időpontfoglalás és előzetes regisztráció nélkül országszerte 101 kórházi oltóponton kérni a vakcinát. Emellett email-ben és SMS-ben mindenkit meg fognak keresni, aki már két oltást kapott korábban, hogy érdemes a harmadikért is jelentkeznie, mert a védettségi szintje a hónapok előrehaladásával csökken. Azt is közölték, hogy a következő másfél hónapban minden településen oltási akciónapokat is szerveznek.