Gulyás Gergely: Meghosszabbítják az oltási akcióhetet

Gulyás Gergely: Meghosszabbítják az oltási akcióhetet

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra kormányinfót tart (Forrás: Szentkirályi Alexandra Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy héten belül dönt az operatív törzs arról, hogy a harmadik oltás nélkül érvényét veszti a védettségi igazolvány, de bevezetni csak januárban fogják ezt  szabályozást, hogy az érintetteknek legyen ideje felvenni a harmadik oltást – ismertette Gulyás Gergely. A kistelepüléseken oltási napokat szerveznek, ekkor helyben lehet majd felvenni az oltást. A Miniszterelnökséget vezető miniszter újságírói kérdésre elmondta: nem változott a véleménye arról, hogy az AfD-vel való együttműködés vörös vonalat jelent, de a német jobboldali radikális párt képviselői elmondása szerint nem lesznek jelen a varsói, hétvégi találkozón különböző európai jobboldali pártokkal, ahol Orbán Viktor is jelen lesz. A miniszter semmilyen részletet nem közölt arról, hogy mi várható a hétvégi találkozón. 

Járványügyekkel foglalkozott legtöbbet a kormány a szerdai kormányülésen - mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter – Jól halad az oltási kampány, 2,6 millióan kaptak harmadik oltást, ebben első Magyarország a világon. A harmadik oltás kulcsfontosságú, a gyártók és az orvosok is egyhangúlag arra hívják fel a figyelmet, hogy 4-6 hónap elteltével csökken a védettség mértéke. Mivel gyorsan oltottunk, június 10-ig 3,7 millióan kaptak második oltást, a védettségük december 10. után jelentős mértékben csökkentnek tekinthető. Őket személyesen is meg fogják keresni és arra biztatják őket, hogy vegyék fel az oltást. Abban bízunk, hogy akik egyszer már a két oltás felvétele mellett döntöttek, a harmadik oltást is fel fogják venni. Újabb egy héttel meghosszabbítják az oltási akcióhetet, és oltási akciónapokat szerveznek helyben valamennyi településen.

A kormány arra kérte az operatív törzset, vizsgálja meg, hogyan, milyen határidőkkel kötődjön a védettségi igazolvány érvényessége a harmadik oltáshoz. A kormánynak mindenképpen az a szándéka, hogy a harmadik oltáshoz kösse az igazolvány érvényességét.

A Pfizer vakcinákból az 5-11 éveseknek adható vakcinák is érkeznek december 13-án, az Operatív Törzs ezután fogja kidolgozni, hogy milyen formában zajlik majd a 12 év alattiak oltása.

Tízmillió oltás áll Magyarország rendelkezésére, a kormány vakcinapolitkája nem változott, semmilyen bejelentést nem tettek azzal kapcsolatban, hogy mégis részt vesznek az uniós Pfizer-beszerzésben: a 12 év felettiek számára van elég vakcina, ezért ilyet nem szereznek be többet, most viszont újfajta vakcina beszerzésére van mód, amely a 12 év alattiak számára alkalmas, ezt szerzik be most. A miniszter hozzátette: ha bármikor szükség van vakcinára, az a piacról is beszerezhető, mert számos országban a teljes lakosság kétszeri vagy háromszori oltásával számoltak a beszerzéskor, de ennél sokkal kevesebben kérték az oltást.

A világban elszabadultak az energiaárak, ezért a kormány fontosnak tartja, hogy az elszabadult energiaárakat nem szabad a fogyasztók számára érvényesíteni. A magyar kisvállalkozások számára is elérhető lesz a rezsicsökkentés, legfeljebb 10 munkavállalót alkalmazó és legfeljebb 4 milliárdos bevételű, illetve mérlegfőösszegű vállalatok vehetik igénybe, ez a villanyárakra vonatkozik, a rendelet akár már a mai napon is megjelenhet. Az egyetemes szolgáltatást az önkormányzatok is igénybe vehetik, nyilatkozatot kell tenniük, ezután automatikusan fog járni nekik, jelenleg 31 forint az egyetemes szolgáltatói ár. 

Vannak bizonytalanságok abban, hogy egy normális inflációs pályára térhet-e vissza a világ, főleg az energiaárak miatt. Teljesen nem tudja Magyarország kivonni magát az inflációs hatások alól, de igyekszik ezeket mérsékelni, például benzinár-csökkentéssel, mondta a miniszter. Utalt arra is: most nincs 1,1 millió család devizában eladósodva, mint a baloldali kormány idején, ők sokkal jobban ki voltak téve az árfolyam-változásoknak. 

Nemzeti hatáskörben kell döntést hozni a kötelező oltásról, de ettől még nem baj, ha az Európai Bizottság ajánlásokat fogalmaz meg a kötelező oltásról – mondta Gulyás. Hogy el lehet-e kerülni, hogy továbblépjen Magyarország az oltás kötelezővé tételélében, még nem lehet megmondani a miniszter szerint. – Meglátjuk, Európában milyen gyakorlat válik általánossá, látunk olyan országokat, ahol a 12 év felettiek fele sincs beoltva, ilyen országokban lehet nehézsége a kötelező oltásnak – vélekedett.

Helyzetértékelést adott a kormányülésen az agrárminiszter, Nagy István, azt állapították meg, hogy drámaian megnőtt a műtrágya ára, ami a miniszter szerint kartellezésnek köszönhető, ezért korábban példátlan bírságot, 14,1 milliárd forintot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal Bige László cégére. Három-ötszörös áremelkedés volt a jogellenes üzleti magatartásnak a következménye, fejtette ki Gulyás Gergely. A piac jelentős részét Bige László cége, a Nitrogénművek Zrt látja el, így nemzetgazdasági kárt okoz. A kormány és az agrártárca közösen fog előterjesztéseket hozni ebben a témában. – Fogunk döntéseket hozni, amik mérséklik a műtrágya árát – mondta a miniszter, elmondása szerint ezek a döntések meg fognak felelni a magyar és az uniós jogszabályoknak.

Azt az értesülést, hogy a kormány elállt volna a Fudan Egyetem tervétől, nem kommentálta Gulyás Gergely. Azt mondta: a kormány álláspontja világos, akkor kell Fudan Egyetemet létrehozni a fővárosban, ha a budapestiek ezt akarják.

Az Európai Bíróság főtanácsnokának indítványa alapján jogszerű a jogállamisági eljárás, az Európai Bíróságnak el kell utasítania Magyarország és Lengyelország keresetét – ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta: a főtanácsnoki vélemény alapján csak uniós pénzügyi támogatással összefüggő jogállamisági eljárás lehetséges, ami ellen a kormánynak nincs kifogása, az uniós pénzeket elosztó rendszer ellenőrzését mindig támogatták, ilyen szempontból „vannak reményt keltő mondatot” az indítványban, de a bíróság ítéletét meg kell várni. Megerősítette: hat-hét hónapba telik egy jogállamisági eljárás, vagyis erre nem kerülhet sor a 2022-es választás előtt. Szerinte a Bizottság szívesen látna másik kormányt Magyarországon, ennek mefelelő politikai döntéseket hozott, de tisztában van azzal, hogy jó esély van a jelenlegi kormánypártok győzelmére, és ebben az esetben négy évig velük kell dolgozniuk.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány, Áder János alapítványa rendszeresen kap állami támogatást, amelyből értékes budai ingatlant vásároltak. – Ha egy alapítvány az állami támogatását felhasználja, erről nekik kell nyilatkozniuk, de a klímavédelem területén fontos kutatásokat folytat z alapítvány – mondta erre Gulyás. 

Egyes kórházakban vannak a koronavírusos betegek oltottságával kapcsolatos adatok, de központilag nem gyűjtenek ilyen adatokat  – mondta a miniszter.

Azért az invazív lélegeztettek számát közlik, mert ha valaki nem invazív lélegeztetést, hanem oxigént kap, nem olyan súlyos az állapota,  az invazív módon lélegeztetettek vannak életveszélyben, ezért ennek a számnak van információértéke – válaszolta Gulyás arra a kérdésre, miért változtatták meg az adatszolgáltatás módját úgy, hogy a lélegeztetett betegek számánál már csak az invazív lélegeztetésre szorulókat tüntetik fel. A nyilvántartás, mint azt a miniszter megerősítette, nem volt egységes, egyes kórházak korábban is csak invazív lélegeztetést igénylő betegeket jelentették, más intézmények a non-invazív lélegeztetést igénylőket is, miközben a miniszter szerint az invazív lélegeztetést igénylő betegeket kellett volna csak jelentenie a kórházaknak. Szerinte ugyanakkor semmi akadálya, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ napi adatszolgáltatásban mindkét szám szerepeljen.

Józsefvárosban adót emelnek – erre a felvetésre a miniszter azt válaszolta, hogy a jobboldali kormányzás rezsicsökkentést hozott, a baloldali drámai energiaár-emelkedést.

Karácsony Gergely főpolgármestert hibáztatja Gulyás Gergely azért, hogy nem fizette ki a budapesti közlekedésre előirányzott támogatást a kormány. Szerinte ehhez csak egy aláírás kellett volna, amelyet a főváros szándékosan nem adott meg, mert a politikai konfliktust kereste a kormánnyal.

Karácsony Gergelynek nem lett volna joga megvétózni az Atlétikai Világbajnokságot, mondta a miniszter.

Az a cél, hogy legyen adatbázis azokról a személyekről, akiket eltiltottak az állattartástól.

A harmadik oltás beadásáról reklámkampányt tervez a kormány, és személyesen felkeresi azokat, akik két oltást kaptak. 

Ha előbb készül el a debreceni oltóanyaggyár, mint a magyar oltóanyag, akkor meg kell állapodni egy oltóanyaggyártóval, de még nincs ilyen megállapodás.

Nagyjából hárommillió Pfizer, 780 ezer Moderna, 1 millió 657 ezer Astra Zeneca és közel négymillió Janssen, valamint kétmillió kínai vakcina van Magyarországon raktáron. A kínai oltóanyag  a miniszter szerint fel fog érdeklődni, mert ez az elölt vírust tartalmazó vakcina fogja az eddigi eredmények szerint a legjobb védelmet az új variáns ellen. Az Astra Zeneca vakcinákat részben nem veszik fel az emberek, részben lejárnak december 31-én, ezért Magyarország elajándékozza ezeket.

Az ötmilliárd forint értékű, megsemmisített PCR-tesztekről és arról, hogy miért nem gondoltak ezekre a lejárat előtt, a miniszter azt mondta: ez lett volna a helyes, elajándékozni is helyesebb lett volna, mint megsemmisíteni. Az oltóanyagoknál eddig erre figyelt az operatív törzs, elcserélték a lejáró vakcinákat.

A harmadik oltást a digitális covidigazolványon lehet majd ellenőrizni, ezért nem szükséges módosítani az oltási kártyán, mondta el Gulyás. 

KATA-adózással kapcsolatos újabb módosításokról nem tárgyal a kormány.

Három hónapig biztosan megmarad a benzinár-plafon.

Az uniós helyreállítási alap kapcsán a miniszter azt mondta: szerintük csak politikai okok vannak a mögött, hogy a Bizottság még nem írta alá Magyarországgal a megállapodást. 

Nem tárgyal a kormány Oroszországgal a Szputnyik Light beszerzéséről. 

Nincs olyan információja a kormánynak, hogy megjelent volna az omikron vírusvariáns Magyarországon.

A többségi vélemény, hogy tetőzött vagy most tetőzik a járvány. A tetőzést követően érjük el a legmagasabb számot megbetegedésekben és halálozásokban. Legkésőbb december közepén tetőzhet a vírus a legtöbb vélemény szerint, így valószínűleg karácsonykor nem lesz szükség korlátozásokra.

Egy héten belül dönt az operatív törzs, hogy a harmadik oltás nélkül érvényét veszti a védettségi igazolvány, de bevezetni csak januárban fogják ezt, hogy az érintetteknek legyen ideje felvenni a harmadik oltást – ismertette a miniszter.

A következő ciklust arra kell felhasználni, hogy jelentősebben megemeljék pedagógusok bérét. A tíz százalékos emelés nem elegendő, de sok pedagógus értékeli, hogy járványhelyzetben is mentette ezt  gesztust a kormány – vélekedett a miniszter.

Nem változott Gulyás Gergely véleménye arról, hogy az AfD-vel való együttműködés vörös vonalat jelent, de a német jobboldali radikális párt képviselői elmondása szerint nem lesznek jelen a varsói, hétvégi találkozón, ahol Orbán Viktor is jelen lesz. A miniszter semmilyen részletet nem közölt arról, hogy mi várható a hétvégi találkozón. 

A feles többséggel történő alkotmányozás ellenzéki oldalon gyakran felmerülő ötletéről újra elmondta: jogász számára nem vállalható az a vélemény, hogy 50 százalékos többséggel alkotmányozhasson az ellenzék, míg a Fidesz – szerintük – kétharmaddal sem.

A migrációs nyomás december-januárban mérséklődni szokott, de Gulyás elmondása szerint idén egyelőre nem csökken a déli határon.

A pedagógusok 92 százalékban beoltatták magukat, a kormány abban bízik, hogy ezt december 15-éi a még oltatlanok is megteszik, a határidőkön nem terveznek módosítani. Az egyházi és alapítványi iskolákban azért tették a fenntartói döntéstől függővé az oltási kötelezettséget, mert kormány úgy gondolta. Más választ a miniszter nem adott arra a kérdésre, hogy miért nem lett kötelező az ugyanazt a pedagógusi munkát végző, de nem állami iskolában tanító pedagógusoknak az oltás, amikor az állami iskolákban arra hivatkozva tették azt kötelezővé, hogy a pedagógusok nagy számú gyermekkel dolgoznak.

Káros és szégyenteljes, hogy politikai szempontokat érvényesít a vakcinákkal kapcsolatban az Európai Gyógyszerügynökség, vélekedett a miniszter azzal kapcsolatban, hogy egyelőre nem ismerték el a Szputnyik V vakcinákat az unióban. Szerinte azt szankcionálja az unió, hogy az állam a polgárai életét próbálta menteni, miközben nincs olyan nemzetközi orvosi vélemény, amely szerint a Szputnyik nem hatékony.

Jövőre az ideihez hasonló módon kompenzálja az állam az önkormányzatokat az iparűzési-adó bevételek elvonásáért. 

A németországi kormányváltás kevésbé fogja befolyásolni a gazdasági kapcsolatokat Magyarország és Németország között. A német befektetők 80-85 százalékban újra befektetnének Magyarországon, ez a bizalmi index még sosem volt ilyen magas az elmúlt harminc évben, mondta el Gulyás.

„Jó irányba haladnak” a ferihegyi közlekedés fejlesztését érintő tervek, közölte szűkszavúan a miniszter.

Két álláspont van a negyedik oltásról, az egyik, hogy a harmadik oltás olyan megerősítő oltás, ami után újabb oltásra nincs szükség, a másik, hogy a harmadik oltás után is csökken 6-9 hónap után a védettség. Akkor kell a negyedik oltásról politikai döntést hozni, ha ebben a kérdésben az orvostudomány konszenzusra jut.

A MÁV-Start igazgatójának elbocsátása és a hódmezővásárelyi tram-trainnel kapcsolatos problémák között nincs összefüggés a miniszter szerint. 

Még nem reagált az Európai Bizottság arra a felvetésre, hogy járuljon hozzá a határvédelem költségeihez. A decemberi uniós csúcstalálkozón az állam-és kormányfőknek lehetősége lesz világos utasításokat adni a bizottság elnökének, mondta a miniszter.

Többször is szemére hányta a Városháza-ügyet kivizsgáló bizottságnak a miniszter, hogy abban nem vesznek részt a főpolgármester szövetségesei, és Bajnai Gordon érintettsége ellenére nem kíván megjelenni a bizottság előtt, ami szerinte kétségessé teszi, hogy Karácsony Gergely valóban ki akarja-e vizsgáltatni az ügyet.

Az idei növekedési előrejelzés nincs veszélyben, mondta a miniszter, 6 és 7 százalék között lesz a gazdasági növekedés. 

Októberig tart majd Dél-Budai Centrumkórház tervezése, utána kezdődhet a kivitelezés, közölte.

Gulyás Gergely szerint nem a regisztrációs kötelezettség befolyásolja az oltási kedvet, viszont a helyszínen felvett regisztrációval az a tapasztalat, hogy pontatlanabb. Az oltási napok azt jelentenék, hogy kistelepülésekre is helybe mennek az oltópontok.

A Karmelita kolostornál építkezés zajlik, ezért zárták le az oda vezető utcát. A kérdés azért hangzott el, mert a sajtó számára ez a kevés lehetőségek egyike volt, amikor minisztereket és államtitkárokat kérdezhettek.

Minden jó gyakorlatot figyelemmel kísér a kormány, mondta Gulyás annak kapcsán, hogy Szerbiában két hónapra maximálták az alapvető élelmiszerek árát.  – Nem túl piacbarát szabályok, de ez is egy eszköz az infláció megfékezésére – vélekedett.

Spekuláció Gulyás szerint, hogy titkosszolgálati felvétel lett volna a városháza-ügyben kiszivárgott felvétel. Nem nem tartja rendkívülinek, hogy ezzel egyben a MOL és az OTP befektetőinek üzleti tárgyalása is nyilvánosságra került, nem lát ebben nemzetbiztonsági kockázatot.

Szolnokon már átvette az állam a távhőszolgáltatást, lehetnek még olyan települések, ahol csak ez lehet a megoldás.

A Magyar Hang továbbra sem vehet részt a kormányinfón, a lap kérdéseit a Telex újságírója tette fel.

Az Újhelyi István (MSZP) európai parlamenti képviselővel közösen meghirdetett  Lélekvakcina programmal kapcsolatban a Magyar Hang úgy értesült, hogy a nagyszabású, számos programpontból álló vállalás, amely a fiataloknak a covidjárvány által okozott pszichológiai károk elhárítását célozza, nem fog megvalósulni, mert az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem volt partner a program megvalósításában. A miniszter erre úgy válaszolt: létrejött egy zöld vonal, ahol pszichológiai segítséget kaptak a fiatalok, ezt megvalósították.

A helyi népszavazásokkal kapcsolatos kérdésre ismét nem felelt érdemben a miniszter. Míg a helyi népszavazások kezdeményezése, megtartása járványügyi okból nem lehetséges, és az aláírásgyűjtés is szünetel, országos népszavazás kezdeményezhető és tartható.  A Magyar Hangot az érdekelte, milyen járványügyi veszélyt rejt a helyi népszavazás, amit az országos nem. A miniszter válaszként arról beszélt, hogy nem lenne szerencsés népszavazást tartani a járványgörbe csúcsán, a népszavazások kezdeményezésével kapcsolatban azonban elismerte, hogy annak nincs járványügyi akadálya – ennek ellenére a jogszabályok ezt sem engedik meg ebben a pillanatban. Arra nem tért ki a miniszter, hogy miért kell szünetelnie a már folyamatban lévő népszavazási kezdeményezések, például az aláírásgyűjtésnek mi az akadálya, ha országos népszavazásra viszont nem tilos aláírást gyűjteni.