Szétválasztott sziámi ikrek: már mindkét kislány magánál van

Szétválasztott sziámi ikrek: már mindkét kislány magánál van

Rabeya már mosolyog Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kinyitotta a szemét az augusztus elején szétválasztott sziámi ikerpár eddig altatásban lévő tagja is – erről adott hírt a beavatkozást végző orvoscsapatot tömörítő Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány. A 33 órás maratoni műtét után néhány nappal a hároméves bangladesi kislányok egyike, Rabeya magához tért – ő mára már egész mondatokban beszél és szájon át eszik –, testvére, Rukaya azonban speciális vírusos lázzal küzdött. Eddig altatásban volt, nemrég – vagyis 19 nappal a műtét után – viszont kinyitotta a szemét. Állapota mindkét gyermeknek már stabil.

Az ikrek állapotáról előreláthatóan 3-6 hét múlva lehet hosszú távú következtetéseket levonni.

Sikeresen szétválasztották a magyar orvosok a sziámi ikreket | Magyar Hang

Sikeresen szétválasztották a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvosai a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket - közölte az alapítvány pénteken az MTI-vel. A közleményben azt írták, a végső szétválasztó műtétet - az agyak és a koponyák szétválasztását jelentő rizikós, több mint 30 órás beavatkozást - a dakkai központi katonai kórházban (CMH) helyi idő szerint csütörtök hajnalban kezdték el a 35 fős magyar orvos-egészségügyi csapat vezetésével.

A

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány vezető orvosai –

Pataki Gergely, az “Operation Freedom” névre keresztelt

szétválasztó műtétsorozat fő koordinátora, a végső

szétválasztást vezető Csókay András, és az aneszteziológiai

team vezetője, Csapody Marcell – augusztus 18-án érkeztek vissza

Bangladesből.