SZFE vezetése: Februártól folytatható az oktatás

SZFE vezetése: Februártól folytatható az oktatás

A színművészeti egyetem hallgatóinak sajtótájékoztatója az SZFE előtt (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha már bírósági döntés is született arról, hogy nem lehet eltörölni a Színművészeti hallgatóinak őszi félévét, az egyetem vezetői újabb bejelentést tettek ezzel kapcsolatban. Mint írják, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) jelenleg oktatás nem végezhető, az csak 2021. február 1-től, a szükséges feltételek fennállása esetén folytatható. – A Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma ezt december 21-i határozatában erősítette meg – idézi a közleményt az MTI.

Az egyetem vezetőinek szerdai közleményében az is olvasható, hogy az oktatás folytatását – lehetőség szerint – úgy kell megszervezni, hogy a tavaszi félév folyamán a 2020/2021-es tanév őszi félévének tanulmányi követelményei is teljesíthetők legyenek. „Az SZFE vezetése ennek érdekében végzi munkáját és ehhez kéri minden egyetemi munkavállaló és a hallgatók együttműködését" – írták.

Az összegzés felidézi, hogy az oktatás leállításáról szóló korábbi, novemberi fenntartói döntést az SZFE Hallgatói Önkormányzata a bíróságon megtámadta. A bíróság végzése nem arról szól, hogy a fenntartó döntése jogszerűtlen. „A fenntartó és az SZFE vezetése megítélése alapján a jogi feltételek továbbra is, sőt, még határozottabban fennállnak az oktatás leállításáról” – magyarázza a közlemény, amely szerint a szeptembertől zajlott jogszerűtlen épületblokád és az SZFE vezetőinek az épületből történt jogszerűtlen kizárása lehetetlenné tette az oktatást az egyetemen és azt is, hogy annak meglétét és az egyetem akkreditációjának megfelelő minőségét ellenőrizni lehetne. „Az oktatás leállítása sajnos egyenes következménye volt az őszi jogszerűtlen cselekményeknek” – zárul a közlemény.

Eközben kedden az intézmény huszonkét oktatója közölte, visszalépnek attól, hogy a következő tanévben osztályt indítsanak az intézményben, mert nem látják biztosítottnak a tanulás és az oktatás szabadságát.