Szijjártó Péter most egy svéd oktatási tananyag miatt beszél a NATO-csatlakozás blokkolásáról

Szijjártó Péter most egy svéd oktatási tananyag miatt beszél a NATO-csatlakozás blokkolásáról

Szijjártó kiszáll a Magyar Honvédség egyik, kormánygépként használt Falcon 7X-éből

Fotó: Facebook / Szijjártó Péter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Súlyos vádakat, hamis információkat terjesztenek Magyarországról a svédországi iskolákban, ami nem segíti a skandináv ország NATO-csatlakozásának ratifikációs folyamatát – írta az MTI beszámolója szerint svéd kollégájának, Tobias Billströmnek küldött levelében Szijjártó Péter. Az orosz tankönyvek ügyében nincs ilyen nagy felháborodás a kormányon belül.

A külügyminiszter a Facebook-oldalán is közzétett üzenetében emlékeztetett, hogy hivatali partnere az utóbbi időben több találkozót is kezdeményezett a NATO-csatlakozás országgyűlési jóváhagyásának megvitatása érdekében. – Ezen alkalmakat arra használtam fel, hogy elmagyarázzam Önöknek a svéd politikusok által felhozott súlyos, elfogult, tisztességtelen és igazságtalan vádak sorozatának felettébb negatív fogadtatását. Ezek a vádak megkérdőjelezték politikai rendszerünk demokratikus jellegét, valamint a magyar emberek ahhoz való érettségét, hogy saját országuk jövőjéről döntsenek – fejtette ki Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a magyar parlament képviselői demokratikus versenyben szerezték mandátumukat, „az életszínvonal javításán dolgoztak választókerületeikben, ennek eredményeként pedig sokan közöttük négyszer, ötször, sőt hatszor is megkapták az emberek támogatását”. – Ha azt hallják, hogy az önök politikusai ezt antidemokratikusnak vagy tekintélyelvűnek ítélik, akkor nem kell meglepődni azon, ha ezt sértésnek tekintik – fogalmazott.

Ezek után tért rá az új iskolai tananyagra: „most pedig, tisztelt miniszter úr, ezek a képviselők azt olvasták a hírekben, hogy az állami alapítvány által működtetett UR biztosította iskolai tananyaguk részeként súlyos vádakat és hamis információkat terjesztenek a svédországi iskolákban a diákoknak, azt sugallva, hogy a demokrácia az elmúlt években hanyatlásnak indult Magyarországon". – Biztos vagyok benne, hogy érti a két jelenség közötti ellentmondást: önök sürgetik országgyűlési képviselőinket, hogy ratifikálják az Önök NATO-csatlakozását, miközben továbbra is azzal vádolják őket, hogy lerombolták a magyarországi demokráciát – írta.

Szijjártó Péter néhány hete még azt mondta a TRT World török televíziós csatornának adott interjújában, hogy a magyar kormány már rég elvégezte a házi feladatát Svédország NATO-csatlakozási kérelmével kapcsolatban, mert még tavaly beterjesztette a svéd ratifikációs dokumentumot az Országgyűlésnek. A parlamentnek pedig a szeptemberben kezdődő őszi plenáris ülésén lesz lehetősége arra, hogy döntést hozzon arról, mikor szavaz a témában.

Svédország NATO-csatlakozását jó ideje blokkolja a magyar kormány. Korábban a törökök is ellenezték, de Recep Tayyip Erdogan elnök idén júliusban már a támogatásról beszélt.

A svéd oktatási tananyag kifogásolása annak tükrében érdekes igazán, hogy mindeközben az új orosz történtelem tankönyvekben az '56-os forradalom kapcsán fasisztákat emlegetnek, ám ezt nem kifogásolta különösebben a kormány, nem írtak levelet az illetékes orosz miniszternek. Amikor a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergelyt erről kérdezték, a miniszter azt mondta, hogy jó lenne, ha az orosz elnök szavai jelennének meg a tankönyvekben. Vlagyimir Putyin ugyanis a minap úgy nyilatkozott, hogy hiba volt 1956-ban tankokat küldeni Magyarországra.