Szívet mutatva katonákkal fotózkodott Müller Cecíla

Szívet mutatva katonákkal fotózkodott Müller Cecíla

Müller Cecília országos tisztifõorvos (j2), Horváth Kálmán, Tolna megyei kormánymegbízott (b), Vekszler Péter orvos ezredes (j) és Pidem Szilvia tartalékos zászlós (b2) társaságában a honvédség oltóbuszánál Faddon, mûvelõdésin ház udvarán 2021. május 25-én (Fotó: MTI/Kiss Dániel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország nagyon sikeres a védőoltások beadása terén – mondta az országos tiszti főorvos kedden a közmédiának a Tolna megyei Faddon, ahol a Magyar Honvédség oltóbuszán adtak be második körös Pfizer-oltásokat. Megismételte, hogy a beoltottak száma már bőven meghaladja az 5 milliót, és hangsúlyozta a második oltás fontosságát, hiszen csak az nyújt teljes, hosszan tartó védettséget.

Müller Cecília kifejtette, hogy egy új betegség esetén természetes az emberekben az idegenkedés, ráadásul a külső szemlélőnek úgy tűnhetett, hogy a védőoltások robbanásszerűen kerültek piacra. Ez nem így volt – mutatott rá –, hiszen a vakcinák hosszú ideje fejlesztés alatt vannak. Korábban a sárgaláz elleni védőoltás is a vektorvakcinák technológiájával készült, és az mRNS vakcinának is tízéves története van.

– Büszke vagyok az egészségügyi dolgozóinkra, óriásit teljesítettek, Magyarországon nem volt ellátatlan beteg, nem feküdt senki a kórházak folyosóin. Magyar készítésű gyógyszereket fejlesztettünk ki félelmetes gyorsasággal a járvány ideje alatt, úgy, hogy a Faviripavirt, Remdesivirt Magyarországon gyártották –fogalmazott. Kiemelte azt is, hogy „tapasztalataink és tudásunk alapján indokolt az, hogy a magyar oltóanyaggyár is elinduljon, részben önellátóvá kell válni a magyar emberek biztonsága érdekében”.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy a járványügyi készültséget folyamatosan fenn kell tartani, mert nincs vége a pandémiának. De ha a vírus nem talál fogékony szervezetet közöttünk, máshová vándorol, ezért a védőoltásoknak nagy jelentőségük van.

(MTI)