Szlovénia az uniós vakcinák mellett már a Szputnyik V-t is elfogadja a karantén kiváltására

Szlovénia az uniós vakcinák mellett már a Szputnyik V-t is elfogadja a karantén kiváltására

Oltáshoz előkészített Szputnyik V koronavírus elleni vakcinák a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 8-án (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Míg eddig Szlovénia csak és kizárólag az Európai Unió által jóváhagyott vakcinákat fogadta el az egyébként kötelező tíz napnyi karantén, vagy a 48 órán belül végzett negatív PCR-teszt kiváltására, mostantól a Szputnyik V-t is – tudta meg a Magyar Hang a szlovén budapesti nagykövetség tájékoztatásából. Eddig a Pfizer, Moderna és az AstraZeneca vakcináit fogadták el az országban, ám mostantól a szintén uniós jóváhagyással is bíró Johnson & Johnson (Janssen) vakcinájával is bővült a paletta.

Mint a szlovén hírügynökség írja, mind a Szputnyik V, mind a Janssen esetén egy kritérium van: az érintetteknek legalább 21 nappal korábban kellett megkapnia az oltást (a Szputnyik V esetén ez az első dózisra vonatkozik, míg a Johson & Johnson vakcinája egy oltásból áll) – írja.

Felmerül a kérdés, hogy a magyarok hogyan tudják majd igazolni, hogy melyik vakcinát kapták, hiszen a védettségi igazolványon ennek típusa nem szerepel. Lapunknak a szlovén kormány kommunikációs hivatala korábban ezzel kapcsolatban azt írta: „Az oltási bizonyítványnak tartalmaznia kell a vakcina beadásának dátumát és a vakcina típusát. Ahhoz, hogy az esetleges kellemetlenségeket elkerüljék a határnál, azt javasoljuk, az érintettnél legyen orvosi igazolás is, ami egyértelműen mutatja a típust és a dátumot.”

A válasz alapján úgy tűnik, annak, akit hazánkban oltottak, érdemes lehet a közvetlenül az oltást követően az orvostól kapott, papír alapú, lepecsételt igazolást magával vinnie, hiszen azon a kért adatok rajta vannak.