„Szó sincs Európa erős emberéről”

„Szó sincs Európa erős emberéről”

Orbán Viktor az Európai Néppárt ülése után

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Kiveti magából az Európai Néppárt a rohadt narancsot”, a Fidesz elébe ment egy kínos kirúgásnak, a kormánypárt „ma a Néppártot, holnap az Európai Uniót akarja otthagyni” – ilyen és ehhez hasonló reakciók érkeztek az ellenzéki pártoktól azután, hogy a Fidesz kilép a néppárti frakcióból.

A Magyar Hang is beszámolt róla, hogy szerdán pont került a Fidesz és az Európai Néppárt viszonyát érintő, már két éve tartó huzavona végére. A néppárti frakció ugyanis megszavazta az új eljárási szabályokat, amelyekről Orbán Viktor már korábban jelezte, távoznak, ha ez megtörténik. A szavazási eredmény egyébként meggyőző volt, 180 szavazatból 148 támogatta a változtatásokat, 28-an szavaztak ellene és négyen tartózkodtak.

Deutsch Tamás és Gál Kinga fideszes EP-képviselők az MTI-hez eljuttatott közleményben erősítették meg: kilép a Fidesz a néppárti frakcióból. Novák Katalin pedig közzétette Orbán Viktor erről szóló, szerdai keltezésű levelét, amelyben a magyar kormányfő azt írta, csalódással tölti el, hogy miközben európaiak százezrei kerülnek kórházba, az Európai Néppárt belső, „adminisztratív” megosztottságtól terhes.

– Ízlelgetik már a vereség ízét. Lehet itt magyarázkodni, mint az oviban, hogy „de hát nem kizártak minket, hanem mi magunk léptünk ki”. A lényeg ugyanaz. Vesztesek – így reagált Gyurcsány Ferenc arra, hogy a Fidesz távozik az Európai Néppárt frakciójából. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint „szó nincs Európa erős emberéről, itt egy igazi lúzert látunk”. Ráadásul – mint írta – megérdemlik, ami most történik velük.

A Jobbik ennél is továbbment, szerintük a Fidesz „ma a Néppártot, holnap az Európai Uniót akarja otthagyni”. A párt is a DK elnökéhez hasonlóan azt hangsúlyozta, hogy a Fidesz „elébe ment egy kínos kirúgásnak”. – Orbánékat már korábban beárazták, hónapok óta fel vannak függesztve, a zsarolgató zseb-Putyint évek óta nem veszik komolyan – közölték, hozzátéve, hogy „a keleti diktatúrák falova ma egyedül maradt”, „Orbánék együtt csúsztak le Szájer Józseffel az ereszcsatornán és vesszőfutásukra ma végre pont került”.

A Momentumot vezető Fekete-Győr András úgy kommentálta már előzetesen a történéseket, hogy „több évig tartó bénázás után ma tényleg kiveti magából az Európai Néppárt a rohadt narancsot”. Véleménye szerint Orbán Viktor ma tovább távolodott Európától, és tovább közeledett valódi szövetségeséhez, Vlagyimir Putyinhoz.

Az MSZP szerint ugyanakkor a Fidesz kilépése „megnyugvás a biztonságos és egységes Európai Unió híveinek, óriási stratégiai vereség Orbánnak”. Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő szerint a kormánypártiak most még nehezebb helyzetbe kerülnek, hiszen Európa szélsőséges ellenzékéből nullára csökken az érdekérvényesítő képességük.

Az LMP ezzel szemben úgy látja, hogy ettől nem lesz jó Magyarországnak, ettől még az Orbán-kormány bármelyik európai normát meg fogja tudni sérteni, ahogy tette eddig a Néppárt segédletével. Továbbá ez nem jelenti azt sem, hogy az európai jobboldal a liberálisok foglya lett, csupán azt jelenti, hogy a miniszterelnök túlcselezte magát, és kijátszotta magát a csapatából.

A párbeszédes Tordai Bence pedig annyival intézte el az ügyet: „ide vezetett az, hogy a Fidesz politikája undort és megvetést vált ki minden jóérzésű és tájékozott magyar és európai emberből, pártállástól függetlenül”.