Szombattól hőségriasztás

Szombattól hőségriasztás

Egy fiú játszik a hőségben a fővárosi Szabadság téri szökőkútnál 2019. augusztus 12-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elkövetkező napokban várható tartós kánikula miatt Müller Cecília másodfokú hőségriasztást adott ki szombattól egészen kedden éjfélig.

Mint arra felhívták a figyelmet, a nagy hőség az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért azt kérték a sofőröktől, hogy vezessenek óvatosan.

A nyaralókhoz is külön szóltak, arra figyelmeztettek, hogy a vízparton tartózkodók mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel senki se ugorjon a vízbe. Ilyenkor fokozattan ügyelni kell a sok folyadék fogyasztására és érdemes kerülni a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Azt is kiemelték, hogy lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjon senki a napon.

További figyelmeztetés, hogy ne hagyjon senki gyermeket vagy állatot a parkoló autóban. Ha valaki ilyet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot. Ne maradjon az autóban fertőtlenítő, hígító, festék vagy öngyújtó, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben.

Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. Azon légkondicionált helyiségek listája, amelyeket bárki igénybe vehet, péntektől elérhető a katasztrófavédelem weboldalán.

A meleg időben a növényzet is hamarabb kiszárad és könnyebben meggyullad. Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani, ezt is csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. A sütögetés után pedig úgy kell eloltani, hogy ne tudjon visszagyulladni. Azok, akik a kertben grilleznek, bográcsoznak, ne hagyják magára a tüzet.

Címkék: Kánikula, hőhullám