Szuperkupa: az orvosi kamara szerint az egészségügyisek részvétele kockázatos, a mentők örültek

Szuperkupa: az orvosi kamara szerint az egészségügyisek részvétele kockázatos, a mentők örültek

A Puskás Aréna 2019. november 18-án. (Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint járványügyi szempontból kiemelt kockázatú az egészségügyi dolgozók csoportba szervezése – különösen egy tömegrendezvényen. Ezért nem támogatják, hogy egészségügyi dolgozók nagy számban vegyenek részt a labdarúgó Szuperkupa döntőjén – írta lapunk érdeklődésére a MOK. A kamarát a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) hét eleji bejelentése után kerestük meg. Ekkor közölték, hogy az MLSZ és az UEFA közösen úgy döntött, hogy legalább 500 egészségügyi dolgozót hívnak meg a szeptember 24-i nemzetközi mérkőzésre.

A Magyar Orvosi Kamara a szövetség gesztusát lapunknak úgy kommentálta, hogy a magyar egészségügy dolgozóit nem egy-egy ötletszerű gesztus fogja a pályán tartani, hanem a bérrendezéssel egybekötött életpályamodell és a megfelelő munkakörnyezet.

Augusztus 28-án egyébként Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológusa az ATV-ben „egy kicsit meredek dolognak” nevezte, hogy nézők előtt tartják meg a találkozót. Hozzátette, ha betartják a szabályokat, sikerülhet. Két nappal később Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az RTL Klubnak nyilatkozott úgy, hogy lehet olyan szabályrendszert alkotni, amellyel nem következik be komoly járványügyi esemény. Ekkoriban a hivatalos adatok alapján 300 alatt volt az új fertőzöttek száma (augusztus 28-án 132; augusztus 30-án 292). Időközben kilőtt az újonnan regisztrált esetek száma, napok óta 500 felett az új fertőzöttet regisztrálnak. Pénteken és szombaton is új rekord dőlt meg: 718, majd 916 új fertőzöttet találtak.

Lapunk az MLSZ-t is megkereste. Többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy eldőlt-e már, hogy hány egészségügyi dolgozó vehet részt a felajánlott meghívóval a találkozón; intézményeknek vagy konkrét személyeknek szól a meghívó; és mi alapján választják ki, hogy ki lehet ott a találkozón. Egyelőre azonban nem kaptunk választ a szakszövetségtől.

A pénteki Kormányinfón is téma volt a meccs, az ezzel kapcsolatos kérdésre Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy válaszolt, hogy a járvány szempontjából nem tartja kockázatosnak, ha egy meccsen egymás mellett, több hely kihagyásával, emberek ülnek.

Csányi Sándor, a szövetség elnöke az M4 televíziónak adott interjújában azt fejtegette, hogy a meghirdetett feltételek szerint szeretnék megrendezni a mérkőzést. – Bízom benne, hogy tudnak jönni a nézők. Sajnos volt néhány járattörlés, amikor nem volt elég utas. De nem gondolom, hogy Németországból vagy Spanyolországból ne lenne elég utas. Érvényes teszttel jöhetnek a szurkolók, mindenkit lázmérőzni fognak, a távolságtartásra odafigyelnek. Nem gondolom, hogy szignifikáns veszélyt jelentenének az érkező vendégek – fogalmazott.

Az MLSZ megosztotta a közösségi oldalán az Országos Mentőszolgálat bejegyzését is. Eszerint az életmentők régiónként 30 páros jegyet igényelhettek, a többire pedig a mentést egyéb módon segítő bajtársaik regisztrálhattak. „A jegyek rekordgyorsasággal, 21 óra alatt elfogytak, így elmondhatjuk, hogy a mentők több mint 500 fővel vesznek részt a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München és az Európa Ligában diadalmaskodó Sevilla meccsén szeptember 24-én a Puskás Arénában” – közölték.

A szeptember 24-i labdarúgó Szuperkupán a friss Bajnokok Ligája-győztes német Bayern München és az Európa-ligában diadalmaskodó Sevilla FC méri össze tudását. A találkozónak a tavaly ősszel átadott Puskás Ferenc Aréna ad otthont. A nemzetközi labdarúgó életben ez a találkozó lesz az első a koronavírus-járvány kitörése óta, amelyen nézők is lehetnek, a 67 ezer férőhelyes nézőtér harmadát tölthetik meg a szurkolók. A hivatalos közlés szerint háromezer-háromezer belépőt kapnak a két csapat szurkolói, és több mint tízezer jegyet vásárolhatnak meg a magyarországi drukkerek. Azt korábban közölték, hogy különleges biztonsági szűrés után vehetnek részt a külföldiek a mérkőzésen. A magyar főváros egyébként a portugáliai Porto városa helyett ugrik be, hogy megrendezze a Szuperkupa-találkozót.