Téglajegy indulhat a Lánchídért, fizetett a kukaholding

Téglajegy indulhat a Lánchídért, fizetett a kukaholding

A Lánchíd (Fotó: Pixabay/Nagy Gyöngyi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedd reggel, 4,96 milliárd forint érkezett a kukaholdingtól az FKF számlájára. Ez fedezi a tavalyi szolgáltatási díjból eddig hibádzó részt, és az ideiből egy keveset – mondta a Népszavának adott interjújában Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

A jövő évi költségvetés kapcsán arról beszélt, hogy igaz ugyan az a kormányzati érv, hogy 7 milliárddal valóban több állami normatívát kapnak, „csakhogy ezzel együtt is alig 29 milliárdra kerekedik az állami apanázs, szemben a legkevesebb 32 milliárdos elvonással. Ezzel az állami költségvetés nettó befizetőjévé válik a város.”

A múlt héten ráadásul kiderült, hogy a szolidaritási adó számításának új képletét már idén is alkalmazná a kormány, ami 12 milliárdos, nem tervezett elvonást jelent 2020-ra. Kiss Ambrus szerint egyelőre nem lehet megmondani, hogy miből gazdálkodják ezt ki, de október végéig biztosan át kell szabniuk az idei költségvetést. Hozzátette: az iparűzési adóbevétel várhatóan 10-20 százalékkal csökken, a BKK pedig hetente 1 milliárdos mínuszt termel.

Kiss Ambrus elmondta, hogy a fővárosi tulajdonú cégeket költségcsökkentésre kérték, eddig 10 milliárdos megtakarítást sikerült elérniük ezzel.

„A fővárosi cégek termelik meg a magyar GDP 37 százalékát. Ha azt szeretnénk, hogy újra turisztikai célponttá, a start up vállalkozások központjává és a szolgáltatóipar fellegvárává váljon Budapest, akkor az Orbán-kormány nem mehet tovább a megkezdett úton” – fogalmazott.

Kiss Ambrus szerint „akut veszély nincs, de Budapest fenntarthatatlan költségvetési pályára állt. Az, hogy a költségvetés mikor lyukad ki, javarészt az iparűzési adóbevételtől függ.”

A Lánchíd esetében csak a legszükségesebbeket újítják fel. A korábbi tervekből kiveszik a Váralagút rekonstrukcióját, csak a hídfelújításra írnak ki tendert, reményeik szerint még a nyár végén. Az interjúban felmerült valamilyen támogatási forma, ezzel kapcsolatban Kiss Ambrus azt mondta, „téglajegyhez hasonlatos támogatási akcióban viszont gondolkodhatunk. Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes dolgozik a támogatási rendszer részletein.” Viszont a főváros nem fog ennek az élére állni, de ha társadalmi igény mutatkozik rá, akkor a megszervezésében segédkeznek.