Egymilliárd forint felett lehet az augusztus 20-i központi tűzijáték ára

Egymilliárd forint felett lehet az augusztus 20-i központi tűzijáték ára

Tűzijáték a Duna felett Budapesten a nemzeti ünnepen, 2019. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) nettó 1,3 milliárd forintos becsült árral számolt az augusztus 20-i budapesti tűzijáték kapcsán – vette észre a 24.hu az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe nemrég feltöltött dokumentumokban található szerződéstervezetben.

A tervezet szerint keretszerződésről van szó, a feladat összetett, a zenei alap, a látványtervezés és az uszályok telepítése ugyanúgy beletartozik, mint a zárt láncú kommunikáció megszervezése.

Nettó 6 milliárd 575 millió forintba kerülhetnek az augusztus 20. alkalmából szervezett rendezvények, és ebben a tűzijáték ára még bent sincs – írta hétfőn a 24.hu. A lap az összeget a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH), valamint a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség Zrt. által kötött szerződés szövegéből olvasta ki. Mint írják, a keret értékének 70 százalékát, tehát nettó 4,6 milliárd forintot az NKH köteles kimeríteni, a fennmaradó rész opciós.

A 24.hu kedden azt írta, a megbízást a tűzijátékra – tekintettel arra, hogy augusztus 20-áig már nincs túl sok idő és a járványhelyzet miatt még a megrendezés is bizonytalan volt – hirdetmény nélküli eljárásban pályáztatták meg. Három vállalkozást kértek fel ajánlattételre.

A közbeszerzési eljárás dokumentumai szerint az NKH keretszerződés megkötésével is számolt, mivel a koronavírus-járvány miatt rendkívül nehezített az eszközök beszerzése, szállítása, az engedélyeztetési eljárás, illetve az egyes, gyakran egymásra épülő részfeladatok összehangolása. Hogy pontosan milyen konstrukcióban szervezik meg a tűzijátékot, az a szerződéskötést követően derül ki.

Az augusztus 20-i kormányzati fesztivál kapcsán Karácsony Gergely főpolgármester hétfőn arra hívta fel a figyelmet, hogy többet szán rá a kabinet, mint a Lánchíd felújítására. Mint Facebook-bejegyzésében írta, a kormány augusztus 15. és 20. között a fél várost le akarja foglalni saját céljaira: az Alkotmány utcától a Vörösmarty térig, 60 elemű listát kapott erről a Fővárosi Önkormányzat, benne a Lánchíddal.

– Akinek valóban fontos a Lánchíd, az a felújítás előtt már nem szervez se rajta, se a közelében tűzijátékot – szögezte le. Karácsony Gergely azt is hozzátette, hogy nekik fontos a Lánchíd, ezért határozottan ellenzik, hogy a hídon és annak környékén bárki bármilyen pirotechnikai eszközt használjanak. – Ezt világossá tesszük a látványpolitikai szervezőinek is, azon leszünk, hogy ezt megakadályozzuk – közölte.

Nem is késett soká a válasz. A Kormányzati Tájékoztatási Központ kora esti közleményében azt írták, hogy a belföldi turizmus élénkítése céljából a kormány többnapos Szent István-napi ünnepségsorozattal készül. Az ünnepségsorozat keretein belül például gasztrofesztivál, szabadtéri koncertek, Szent István napi felvonulás, vízparti koncertek, családi programok várják majd a Budapestre érkezőket.

– A cél az, hogy megünnepeljük Magyarország születésnapját, miközben az ágazatban dolgozók segítséget is kapnak, hiszen a koronavírus járvány a turizmusban dolgozókat sújtotta a leginkább – közölték.