Titkolja a kormány, ki hívta Mexikóba Gulyás Gergelyt

Titkolja a kormány, ki hívta Mexikóba Gulyás Gergelyt

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a CPAC Mexico konferencián, 2022. november 20-án (Fotó: Facebook/Gulyás Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz-kormány is képviseltette magát tavaly novemberben az amerikai konzervatívok kedvenc rendezvénye, a CPAC (Konzervatív Politikai Akció Konferencia) Mexikóban tartott találkozóján. A rendezvényen Gulyás Gergely kancelláriaminiszter mondott beszédet – lapunk pedig közérdekű adatigénylés révén most a miniszteri út hátteréről is kiderített néhány részletet. Mint a Miniszterelnökségtől megtudtuk, Gulyás Gergely és Schaller-Baross Ernő miniszteri biztos menetrend szerinti repülőjárattal utazott Mexikóvárosba, ahol öt napot töltöttek el: a két politikus a Hilton Mexico City Santa Fe hotelben szállt meg, 275 ezer forintért – utazásuk teljes költsége 4,1 millió forint volt, melyet teljes egészében a Miniszterelnökség fizetett ki.

Közpénzről van tehát szó, még ha nem is tízmilliókról (melyeket kormánytagok a honvédségi gépek használata közben szoktak elégetni). A miniszterelnökség azonban nem árulja el, hogy Gulyás Gergely pontosan kinek a meghívásából vett részt a CPAC-programon, és miért is Magyarország érdeke, hogy a kancelláriaminiszter az országhatártól tízezer kilométerre egy konferencián szónokoljon; szerintük ugyanis mindez nem számít közérdekű adatnak.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója ezzel távolról sem ért egyet: „Ha közpénzből finanszírozták ezt az utat, akkor közérdek tudni azt is, hogy kinek a meghívására érkezett Mexikóba Gulyás. A miniszteri beszéd fontosságát nem értékelném, ez politikai kérdés – ám nagyon nem mindegy, hogy a politikust a konferencia szervezői kérték fel a részvételre, vagy a kormány kilincselt náluk” – mondta. A tisztázatlan részletek és a Miniszterelnökség elutasító válasza miatt lapunk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordul.

Az sem kizárt, hogy Gulyást a kormányközeli Alapjogokért Központ kérte fel a beszédre: az  Alapjogokért igazgatója, Szánthó Miklós szintén részt vett és előadott a mexikói rendezvényen – a központ pedig a CPAC kiemelt európai partnerének számít. Ha így történt, azt további etikai aggályokat vethet fel.

Az Alapjogokért működését ugyanis a kormány által milliárdokkal kitömött Batthyány Lajos Alapítvány (BLA) is finanszírozza. Azaz, velük a kígyó saját farkába harapna, a kormányt egy általuk közvetetten támogatott szervezet hívná meg tengeren túli programra. Természetesen az Alapjogok Központot is megkérdeztük a mexikói programmal kapcsolatban, ám nem reagáltak levelünkre.

Nem mellékes az sem, hogy tavaly májusban a fővárosi Bálnában tartották meg a CPAC európai találkozóját. A programot az Alapjogokért szervezte, az Átlátszó cikke szerint pedig több százmillió forintot is elkülöníthettek erre a célra, a BLA forrásaiból. Gulyás Gergely aztán Mexikóban ismét Budapestre invitálta a konzervatív ideológia követőit: így várható, hogy 2023-ban is lesz Budapesten CPAC-rendezvény, vélhetően ismét borsos áron.