Titkolják, hogy működik-e egyáltalán az a kínai maszkgyártó gép, amelyet a kormány vett

Titkolják, hogy működik-e egyáltalán az a kínai maszkgyártó gép, amelyet a kormány vett

Orbán Viktor Sátoraljaújhelyen, háttérben az akkor még biztosan nem üzemelő maszkgyártó gép.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Hány maszkot gyártottak eddig a Kínából beszerzett gyártósoron?” Ezt a kérdést tette fel a független ellenzéki képviselő, Hadházy Ákos Szijjártó Péter külügyminiszternek.

Április elején ugyanis arról érkeztek a hírek, hogy Kínából – a koronavírus elleni védekezés jegyében – megérkezett egy komplett maszkgyártó gépsor, amelynek a kapacitása 2,8 millió darab/hónap. A híradásokból azt is megtudhattuk, hogy az említett gyártósor a sátoraljaújhelyi börtön területén üzemel. - írja a HVG.

A berendezést Orbán is felkereste, közösségi oldala szerint április 4-én volt ott. Akkor a gép nem működött még, mérnökök dolgoztak rajta.

Hadházy most az alábbi kérdéseket tette fel írásban:

  • Üzemel-e jelenleg a maszkgyártó gép(sor), s ha igen, hol?
  • Milyen típusú maszkok gyártására alkalmas a Kínából beszerzett gyártósor?
  • Milyen mennyiségben gyártottak eddig maszkokat a hivatkozott maszkgyártó gépen?
  • Hová kerültek a legyártott maszkok, kinek adtak át- vagy értékesítettek azokból és milyen mennyiségben?

Szijjártó helyett egy másik miniszter, Pintér Sándor, a belügyi tárca vezetője válaszolt. Kiderült, hogy a börtönben elhelyezett gépsor egyszer használatos maszkok gyártására alkalmas, de az nem, hogy ez a gép most üzemel-e vagy sem, ahogy az sem, hogy hány darab maszkot gyártottak ott eddig.

Pintér még annyit írt, hogy „a büntetés-végrehajtási szervek az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek enyhítése érdekében minden erőfeszítést megtesznek a védőeszköz szükségletek kielégítésére, a védőeszközökkel való folyamatos ellátottság biztosítására.

https://www.facebook.com/orbanviktor/videos/618838818846817/