Megérkezett Ferenc pápa Budapestre, Novák Katalin a béke embereként üdvözölte a katolikus egyházfőt

Megérkezett Ferenc pápa Budapestre, Novák Katalin a béke embereként üdvözölte a katolikus egyházfőt

Ferenc pápa megérkezik a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérre 2023. április 28-án. Az egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra. Ferenc pápa mögött jobbról Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. (MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megérkezett Ferenc pápa háromnapos apostoli látogatásra Magyarországra, repülőgépe pénteken néhány perccel 10 óra előtt szállt le a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren, ahonnan egy egyszerű fehér Fiatban vitték fel a Sándor-palotához. Novák Katalin köztársasági elnök katonai tiszteletadás mellett köszöntötte a katolikus egyházfőt, aki később négyszemközt is beszélgetett Orbán Viktor miniszterelnökkel. Péntek délután a Szent István-bazilikában püspökökkel és szerzetesekkel találkozik a Szentatya.

Megérkezett Ferenc pápa háromnapos apostoli látogatásra Magyarországra, repülőgépe pénteken néhány perccel 10 óra előtt szállt le a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren. A pilótafülkéből a landolás után a repülőgép ablakába kihelyeztek egy vatikáni és egy magyar zászlót. A Flightradar24 repüléskövető alkalmazáson több mint 34 ezren követték Ferenc pápa különgépének budapesti landolását – ez volt a világon a legtöbb ember által követett repülőgép péntek reggel. 

A repülőgépen az egyházfőt Michael Wallace Banach apostoli nuncius köszöntötte, majd Ferenc pápa lifttel hagyta el a gép fedélzetét, írja az MTI. A pápát állami részről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, az egyház képviseletében Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Kocsis Fülöp érsek-metropolita fogadta. Jelen volt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára is.

A pápai delegáció tagja mások mellett Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár és Paul Richard Gallagher érsek, a vatikáni államközi kapcsolatok vezetője. A repülőtéren száz gyerek is várta Ferenc pápát, közülük két, magyar népviseletbe öltözött gyerek kenyeret és sót adott át neki; a szentatya evett is a kínált kenyérből.

A katolikus egyházfő megérkezése után elsőként, mintegy húszperces négyszemközti találkozón vett részt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel, majd elindult a budai Várba, a Szent György térre. Eközben tíz óra után nem sokkal a rendőrök kiürítették a Sándor-palota és a Karmelita környékét – jelentette helyszínen lévő munkatársunk. A Telex tudósítása szerint némi késéssel, negyed 12 körül érkezett meg Ferenc pápa a Sándor-palotához, ahol Novák Katalin köztársasági elnök katonai tiszteletadás mellett fogadta az egyházfőt. Fogadásán megjelentek a közjogi méltóságok, köztük Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Varga Zs. András, a Kúria elnöke és Polt Péter legfőbb ügyész, valamint a kormány tagjai.

Novák Katalin a béke emberét látja Ferenc pápában 

A pápa fehér, Fiat 500X típusú autóját a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály három lovas huszára kísérte a Szent György térre a Hertelendy-induló hangjaira. A téren a magyar delegáció és a pápai konvoj előtt érkező vatikáni delegáció tagjai, valamint a 32. Testőrezred, a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály huszárjai, a Nemzeti Lovas Díszegység és a fonyódi kis huszárok várták a katolikus egyház vezetőjét. A zenekar eljátszotta a hivatalos pápai és a magyar himnuszt, majd a pápa és a köztársasági elnök leült a kikészített székekre. Ezt követően a díszmenet elvonult előttük. A katonai fogadtatás végén Novák Katalin bemutatta az állami delegációt a Szentatyának, és a pápa is bemutatta az államfőnek delegációjának tagjait. Ezt követően a pápa Novák Katalin köztársasági elnök kíséretében lépett be a Sándor-palotába.

– Isten hozta Önt, a béke emberét Magyarországon – így köszöntötte Ferenc pápát a Karmelita kolostorban Novák Katalin. Az államfő elmondta, hogy II. János Pál is akkor jött Magyarországra, amikor a kommunizmus bukása után újra kellett kezdeni, és Ferenc is akkor érkezett, amikor a magyaroknak és Európának a leginkább szüksége van rá. – Mi, édesanyák elsősorban a békét akarjuk megnyerni, nem a háborút – jegyezte meg a 24.hu tudósítása szerint, majd arról beszélt, hogy Ferenc pápában a béke emberét látják, és arra kérte az egyházfőt, hogy járjon el személyesen a mielőbbi igazságos béke érdekében.

Az egyházfő a Sándor-palotában Novák Katalin mellett Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozott, amit a TV2000 olasz csatorna közvetített az Index szerint. Orbán Viktor és Ferenc pápa az elmúlt tíz évben többször találkozott már Budapesten és a Vatikánban egyaránt. Ferenc pápa kettő óra körül elhagyta a Karmelitát, délután a a Szent István-bazilikában püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal találkozik.

Menekültekkel is találkozik a Szentatya

Ferenc pápa szombat reggel magánlátogatást tesz a vak gyerekeket gondozó Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonban. Ezt követően a budapesti Rózsák terén található Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban szegényekkel és menekültekkel találkozik, majd átmegy a szintén a téren lévő Istenszülő oltalma-templomba a görögkatolikus közösséghez. Szombat délután a Papp László Budapest Sportarénában fiatalokkal találkozik, este pedig magántalálkozón fogadja a magyarországi jezsuita közösséget szálláshelyén, az Apostoli Nunciatúrán.

A vasárnap délelőtti Kossuth téri pápai szentmise után, magyarországi látogatása utolsó programjaként, az egyházfő a Pázmány Péter Katolikus Egyetem információs technológiai és bionikai karán találkozik az egyetemi és kulturális élet képviselőivel. Az egyházfő és a vatikáni delegáció repülőgépe a hivatalos búcsúztatást követően, vasárnap késő délután indul vissza Budapestről Rómába.

Mint megírtuk, lapunk sajnos nem vehet részt Ferenc pápa budapesti látogatásának sajtónyilvános rendezvényein, így a Sándor-palotába sem nyertünk bebocsátást, ahol a katolikus egyházfő hivatalos fogadtatása kezdődött 11 órakor. Helyszínen lévő tudósítónk a Miniszterelnöki Kabinetiroda jelen lévő illetékesétől, Szabó Balázstól megkérdezte, mi az oka lapunk kizárásának, amire azt az abszurd választ kapta: azért nem tudták mindenki akkreditációját elfogadni, hogy „minél többen ott lehessenek” a sajtó munkatársai közül.