Tömegesen perelnek be oltásellenes szülők háziorvosokat

Tömegesen perelnek be oltásellenes szülők háziorvosokat

Oltásra készülnek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2022-ben (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Háziorvosok ellen indítanak tömegesen pereket az oltásellenesek, miután a doktorok nem hajlandók gyerekeik számára olyan egészségügyi igazolást kiállítani, amivel megtagadhatnák a gyerekkorban kötelezően beadandó vakcinákat. Erről a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) tájékoztatása alapján számolt be a Telex.hu.

A népegészségügyi központ szerint az oltásellenes mozgalmak jogszerű eljárások mögé bújva, jogszerűtlen és szakmaiatlan indokokkal igyekeznek akadályozni a védőoltási program működését. Holott a védőoltásokat „évszázadok óta az orvostudomány egyik legnagyszerűbb találmányai közé” sorolják. Alacsony átoltottság esetén számos, a védőoltásokkal egyébként megelőzhető betegség jelenhet meg újra, mint ahogyan ez évről évre megtörténik a környező országokban – írták.

A kötelező védőoltások alól akkor lehet jogszerűen mentesülni az egészségügyről szóló törvény alapján, ha ezt orvosilag igazolt egészségi ok indokolja. A portál kérdésére megerősítették: az elmúlt időszakban a népegészségügyi központ is értesült arról, hogy a területileg illetékes népegészségügyi hatóságoknál, járási hivataloknál tömegesen indultak el védőoltás alóli mentesítési eljárások. Ezen esetekben a kezelőorvos nem adott szakvéleményt a felmentésre, mivel nincs egészségi akadálya a védőoltás beadásának. Ezért a törvényes képviselők az orvosi szakvéleményt megkérdőjelezve, sérelemdíj iránti polgári peres eljárásokat kezdeményeztek a szakorvosok ellen. Sőt, háziorvosok, házi gyermekorvosok ellen büntetőfeljelentéseket tettek foglalkozás körében elkövetett szándékos vagy gondatlan veszélyeztetés miatt, noha az oltóorvosok a szakma szabályai és a jogszabályi kötelezettségeknek megfelelően végzik tevékenységüket.

Noha az NNGYK nem nevezett meg csoportot, a portál szerint sejthető, hogy azért indult be a jelenség, mert a koronavírus-álhíreken elbizonytalanodott emberek egy része máshol is az általános oltásellenességhez fordul.