Török Gábor: Mészáros Lőrinc éppen gyengül és visszaszorul

Török Gábor: Mészáros Lőrinc éppen gyengül és visszaszorul

Török Gábor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Azt látom, hogy Mészáros Lőrinc éppen gyengül és visszaszorul, mert ebben a világban változik a miniszterelnöki szándék – így fogalmazott a Telexnek adott interjújában Török Gábor a kormányfő körül kialakult holdudvar kapcsán. Azt konkrétan nem árulta el, hogy mire alapozva állítja ezt, csak azt mondta, hogy „megfigyelések és információk alapján”, hiszen ő is szokott időnként ennek az udvarnak a szereplőivel beszélni.

Ezt a fajta kört egyébként úgy írta le, hogy Orbán Viktor egy olyan fejedelmi kormányzást hozott létre, amiben kitüntetett szerepük van az udvar szereplőinek. Egy fontos gazdasági háttérembernek vagy a kulturális élet valamely szereplőjének sokkal nagyobb hatása van a döntéshozatalra, mint egy fapados parlamenti képviselőnek. Az erőviszonyok és a személyi kör egyébként folyamatosan változik, a politológus feltételezése szerint „a kormányfő az energiáinak a legjelentősebb részét ide összpontosítva azzal foglalkozik, hogy olyan helyzetet hozzon létre, amiben a rend és a káosz egyszerre van jelen”.

A 2022-es országgyűlési választásokról is szó volt az interjúban, Török Gábor itt idézte a miniszterelnök Magyar Nemzetben megjelent írását, amelyből kiolvasta „azt az aggodalmat is, hogy hogy az a választás nagy valószínűséggel más lesz, mint a korábbiak voltak; a miniszterelnök most valóban arra számít, hogy ez egy téttel bíró választás lesz, ahol a pakliban az is benne van, hogy a közösen induló ellenzék egy döntetlenközeli vagy a Fidesz abszolút többségét veszélyeztető végeredményt ér el”. – A személyes tapasztalatom, hogy minél közelebb van valaki a döntéshozatal csúcsához a Fidesz-világban, annál inkább szkeptikus 2022-t illetően. Minél messzebb van, annál optimistább – mondta.

Ellenzéki győzelemről szerinte azért még nehéz beszélni. Egyrészt az ellenzék 2010 óta – leginkább erőforrások tekintetében – soha nem volt olyan rossz helyzetben, mint most, sőt, meglátása szerint ez az állítás személyi állomány és programok tekintetében is igaz. Ugyanakkor, ami a kormányváltás esélyeit illeti, 2010 óta ilyen jó helyzetben sem volt még az ellenzék. Nyilván két ok miatt: az egységesülés, a 106 egyéni választókerületben közös jelöltállítás miatt, másrészt pedig a gazdasági válsághelyzet miatt, ami megadhatja azt a lehetőséget, hogy a Fidesz ne 50-52 százalékkal induljon neki a választásnak, hanem 45 százalékkal, ami új helyzetet teremteni sok egyéni választói körzetben.