Tovább gyűjtheti az aláírásokat a Székely Nemzeti Tanács

Tovább gyűjtheti az aláírásokat a Székely Nemzeti Tanács

A székelység hagyományos jelképeit és színeit tartalmazó zászló leng a Magyar Országgyűlés épületének homlokzati erkélyén (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-világjárványra tekintettel az Európai Bizottság úgy döntött, hogy három hónappal meghosszabbítja a támogató nyilatkozatok összegyűjtésének határidejét mindazon európai polgári kezdeményezés esetében, amelyek gyűjtési időszaka november 1-jén folyamatban volt vagy azóta megkezdődött – írja az MTI az uniós bizottság csütörtöki közlésére hivatkozva.

Idén júliusban az Európai Parlament és a tagállamokat tömörítő Tanács is elfogadta az aláírásgyűjtési határidők első, hat hónapra szóló meghosszabbítását, és felhatalmazta az Európai Bizottságot, hogy újabb járványhullámok esetében legfeljebb három hónappal meghosszabbíthassa a gyűjtési időszakot.

A bizottság döntése értelmében a november 1-jén már folyamatban lévő európai polgári kezdeményezések eredeti gyűjtési határideje három hónappal meghosszabbodik. Az intézkedés többek között a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított, a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért indított polgári kezdeményezésre is vonatkozik, amely a meghosszabbításnak köszönhetően még 2021. február 7-ig gyűjthet támogató nyilatkozatokat.

A nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés azt a célt szolgálja, hogy uniós szintű jogszabály szülessen azon régiók kiemelt támogatásáról, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

Az uniós szabályok szerint ahhoz, hogy egy ilyen kezdeményezés sikeres legyen, nemcsak egymilliónyi aláírás kell (ezt már teljesítették a szervezők), de az is, hogy legalább hét uniós tagországból jöjjön össze a minimálisan elvárt támogatás. Ez utóbbi terén viszont már nem állt olyan jól az SZNT, eddig öt országban jött össze a minimum, az újabb három hónap haladék tehát igencsak jól jön az aláírásgyűjtőknek.