Továbbra sincs döntés a kórházak adósságának rendezéséről

Továbbra sincs döntés a kórházak adósságának rendezéséről

Kásler Miklós (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pénzügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma felmérte a kórházak eladósodásának okait, és arra jutottak, hogy 30 százalékban az intézmények menedzsmentje tehető felelőssé a helyzetért – derül ki Kásler Miklós InfoRádiónak adott interjújából. A tárcavezető szerint a hiányhoz a kedvezőtlen intézményi struktúra is hozzájárul.

Nyilvánvaló, ahol a probléma, ott kell beavatkozni – tette hozzá Kásler, megjegyezve: ennek megfelelően alakulnak majd a soron következő időszak döntései. Arról viszont még nem született döntés, hogy a kormány mikor és milyen feltételek mellett rendezi a kórházak adósságát.

Gumikesztyűt, villanykörtét és vécédeszkát is várnak karácsonyi adományként a Szent János Kórházba | Magyar Hang

Karácsonyi adománygyűjtést indított a budapesti Szent János Kórház, a Facebookon közzétett, december 1-től 24-ig tartó akciójuk szomorú képet fest az intézmény helyzetéről. Osztályaink összegyűjtötték a hiányzó fogyóeszközök listáját, melyet folyamatosan frissítünk. Az adományokat a főbejáratnál elhelyezett szekrénybe kérjük betenni - olvasható a leírásban.

A rádió idézte Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár szavait is, aki szerint gyakorlati példák is bizonyítják, hogy a kórházak menedzsmentjei igenis, felelősek a kórházi adósság újratermelődéséért. A politikus a Nézőpont Intézet Gyógyuló Egészségügy című konferenciáján úgy fogalmazott, menedzsmentváltással egyensúlyi gazdálkodás érhető el a kórházakban úgy, hogy a szolgáltatási színvonal is megmarad. Az államtitkár az InfoRádió kérdésére közölte, az biztos, hogy az államnak helyt kell állnia a fenntartásában lévő intézmények kapcsán, de arról egyelőre még nincs döntés, hogy a kormány mikor és milyen feltételek mellett rendezi a kórházak adósságát.

Mint fogalmazott, nem egyszerűen arról van szó, hogy az intézmények tartozását a kormányzat központi segítséggel törleszti-e vagy sem, hanem arról, hogy milyen változások szükségesek ahhoz, hogy a jövőben elkerüljük ezt a folyamatos konszolidálási igényt.

A Népszava korábbi cikke szerint idén október végén a kórházak adóssága már 63,8 milliárd volt, és az intézmények tartozása havonta 10-20 százalékkal nő.