Újabb, Afganisztánból kimenekített csoport érkezett

Újabb, Afganisztánból kimenekített csoport érkezett

Az amerikai tenrészgyalogság által közreadott képen magyar katonák kimentendő afgán, magyar és amerikai állampolgárokat kísérnek a magyar légierő gépéhez a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtéren 2021. augusztus 19-én (Fotó: MTI/AP/Amerikai tengerészgyalogság/Nicholas Guevara őrvezető)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elindult a Liszt Ferenc repülőtérről egy gépjárműkonvoj, amely az afganisztáni tálib hatalomátvételt követően megtorlással fenyegetett, Magyarországgal korábban együttműködő, Afganisztánból kimenekített afgán állampolgárok újabb csoportját szállítja az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság röszkei és tompai objektumaiba – ezt szerdán délelőtt közölte a Belügyminisztérium (BM). Előzőleg arról nem adtak hírt, hogy újabb repülőgépes mentőakció indult volna az országba, de a mostani tájékoztatásból úgy tűnik, hogy mégis ez történt.

A BM azt közölte még, hogy a 114 felnőtt – közöttük egy kerekesszékes nő és egy tíz nappal korábban lőtt sérüléseket szenvedett férfi – és 126 gyermek hatósági karanténba kerül, teljes körű ellátásukról a magyar állam gondoskodik. Azt nem tudni, hogy más állampolgárságúak, akár magyarok érintettek-e az újabb mentőakcióban.

Az objektumokba érkezésüket követően személyenként újabb hidegélelmiszer-csomagot és a járványügyi helyzethez igazodó egészségügyi, higiéniai és tisztálkodási csomagot kapnak. Megkezdődik orvosi vizsgálatuk, az évszaknak megfelelő ruházattal történő ellátásuk szervezése, valamint az idegenrendészeti hatósági feladatok végrehajtásához szükséges adataik felvétele, ellenőrzése.

A magyar mentőakció első gépe vasárnap késő este 170 utassal a fedélzetén szállt le Budapesten. Akkor közülük 96 afgánt szállították Röszkére és Tompára.

Címkék: Afganisztán, tálibok