Ujhelyi: A Fidesz képviselői is megszavazták a szerintük nem létező uniós mentőcsomagot – Interjú

Ujhelyi: A Fidesz képviselői is megszavazták a szerintük nem létező uniós mentőcsomagot – Interjú

Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti képviselője.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Adok-kapok alakult ki az elmúlt napokban az Európai Unió által a koronavírus-járvány kezelésére Magyarország számára biztosított források kapcsán Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő és a Fidesz potentátjai között. A Fidesz részéről a vitában megszólalt Hollik István, a párt kommunikációs igazgatója, valamint Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő, mindketten azt állítják, hazánk nem kapott anyagi segítséget az Európai Uniótól. Az összeütközés másik oldali szerepelője Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt EP-képviselője, aki a Magyar Hangnak adott interjújában azt mondja, „a Fidesz szánalmas védekezése összességében egy nagy hazugsághalmaz”. Nézzük a részleteket!

Szombati közleményében tizenkét különböző uniós eszközt és programot sorolt fel, amelyeket a kormány használhatna a járvány elleni védekezésben, ha jól számolom összesen úgy 500 milliárd forint értékben. Nem a hajánál előrángatott források ezek? Ezeket az összegeket fordíthatjuk akár a védekezésre is, de ez nem törvényszerű és nem autmatikus. Nem lehetséges, hogy a kormány már elkötelezte magát ezen források tekintetében?
— A dolog elsőre bonyolultnak hangzik, pedig egyszerű. A Fidesz szánalmas védekezése és érvelése is részigazságokon alapszik, összességében azonban mégiscsak egy nagy hazugsághalmaz, hogy az Európai Unió semmilyen segítséget nem nyújt hazánknak a védekezésben. Ezt a Fidesz politikusai is pontosan tudják, éppen ezért mérhetetlenül gerinctelen az a propaganda, amit az EU ellen folytatnak ebben a helyzetben. Világos, hogy miután tíz éven keresztül – ráadásul alkotmányozó többség birtokában – nem voltak képesek érdemi fejlesztéseket végrehajtani az egészségügyben, hanem inkább hagyták lerohadni az egész intézményrendszert, most bűnbakokat keresnek a járvány feszítő kihívásai idején, hogy tudjanak kire mutogatni. Ebben nagyon jók. Most is megtalálták: Soros után ezúttal az ellenzék, a szakértő szervezetek és az Európai Unió lesz a hibás mindenért. Pedig ők a felelősek.

De lássuk akkor a lényeget: az Európai Bizottság korábban bejelentette azt a nyakatekert elnevezésű „koronavírus-reagálási beruházási kezdeményezést” (Coronavirus Response Investment Initiative), amely egy 37 milliárd eurós mentőcsomag. Ebből a Magyarország számára felhasználható teljes keretösszeg nagyságrendileg 5,6 millió euró, vagyis átszámolva kétezer-milliárd forint. Érdekes, hogy a Fidesz ezt is eltagadja, pedig EP-képviselőik is megszavaztak ezt a csomagot múlt csütörtökön az Európai Parlament rendkívüli ülésén. Amit ugyanakkor ezzel kapcsolatban tudni kell: ennek a felszabadított hatalmas összegnek egy részét – a strukturális és beruházási alapokból – már vagy elköltötte, vagy lekötötte a kormányzat.

De, ami az Európai Bizottság által kiadott hivatalos válaszból is kitűnik: a 2019-es, illetve a 2020-as előfinanszírozás vissza nem térítéséből bizonyosan felhasználható egy 1,496 milliárd eurós, vagyis megközelítőleg 520 milliárd forintnak megfelelő összeg. A kormány arra hivatkozik, hogy minden forrást lekötöttek és előre elköltöttek már, ami azonban csak részben igaz. Az EU épp most adott lehetőséget arra, hogy presztízsberuházások, elhalasztható fejlesztések helyett most a védekezésre, az emberek egészségére és a munkahelyek megvédésére költsünk. De ott van az Európai Szolidaritási Alap, amelyet megnyitottunk, a Globalizációs Alkalmazkodási Alap és számos más keret, amely használható, ha a kormány akarja. Sőt, több elérhető, pontosabban átirányítható forrás van a kormány kezében is: a Miniszterelnökségnél van például egy közel 13 milliárdos büdzsé, amit az operatív programok kommunikációjára kaptunk. Most van lehetőség ezt inkább védekezésre költeni, a kormány döntése, hogy megtesszük-e.

Látta a Fidesz kommunikációs igazgatójának az ön közleményére adott videós válaszát? Ebben azt állítja Hollik István, hogy Brüsszel semmilyen új forrást nem biztosít Magyarországnak. Ugyanezt állítja vasárnapi Facebook-bejegyzésében Deutsch Tamás fideszes képviselő. Ki hazudik? Ön vagy a Fidesz?
— Nem velem vitatkoznak, hanem az európai intézményekkel. Én csak az igazságról tájékoztatom az aggódó magyar közvéleményt. Elég annyit mondanom, hogy miközben a Fidesz szerint Brüsszel nem segít semmit, tegnap a belügyi tárca bejelentette, hogy nagy örömmel csatlakoznak ahhoz a stratégiai készlet-felhalmozási programhoz, amely uniós pénzből lélegeztető-gépeket, védőmaszkokat és egyéb egészségügyi eszközöket biztosít a rászoruló tagállamoknak. Ahogy Deutsch kolléga szokta mondani: „ennyi”. Az alapvető probléma persze ott van, hogy a magyar kormány súlyos kijelentéseket tesz és ezzel az amúgy is megrogyott bizalmi helyzetén ront. Nem állítom, hogy az Európai Unió nem lehet kritika tárgya, sőt. Jómagam is rengeteget kritizálom az európai intézményrendszert, sok mindent újra kellene gondolni a működésben, hogy hatékonyabb legyen és jobban kiszolgálja az emberek mindennapi érdekeit. Azt állítani viszont, hogy egyedül Kína és a Türk Tanács kipcsak testvérei segítenek Magyarországon, az Európai Uniótól pedig semmilyen támogatás vagy segítség nem érkezik, az vaskos és gerinctelen hazugság.

Március elején Kásler Miklós és Palkovics László miniszterek kapták meg azt a levelet, amelyet Elisa Ferreira kohézióért és reformokért, valamint Nicolas Schmit foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztos küldött a koronavírus elleni védelem kapcsán felhasználható forrásokról és lehetőségekről. Ebből egyértelműen kiderül, hogy a rendkívüli helyzetben az Európai Unió által biztosított források egy része az az 520 milliárd forint, amely hazánk rendelkezésére áll és amelyet a Fidesz sunyiban tagadni igyekszik. Ami pedig a már lekötött és nem lekötött források lehetséges átcsoportosítását illeti: ideje, hogy a kormány feketén-fehéren elszámoljon azokkal a programokkal, amelyeket ugyan előre lekötött már, de most ebben a súlyos válsághelyzetben sem képes elhalasztani, esetleg leállítani. Vajon milyen fontos látványberuházás, esetleg stadionépítés van, amelytől nem akarják megvonni a pénzt és inkább az emberek védelmére költeni? Mit ígértek meg Mészáros Lőrincnek és a többi humánperselynek, hogy nem merik újranyitni ezeket a pénzeket? Inkább erről adjanak számot.

A Fidesz azt állítja, hogy a kormány eddig már 245 milliárd forintot költött a védekezésre. Ön tudja, hogy ez a gigantikus összeg mire ment el, mit sorolnak ide a fideszesek? És azt lehet tudni, hogy a kormány által hangoztatott Türk Tanácstól és Kínától érkezett segítség mit takar, és milyen összegű volt ez?
— A szomorú az, hogy ezekről mind csak kormányzati szereplők közösségi oldaláról lehet értesülni, pontos információink nem lehetnek. Amióta a kormányzati tájékoztatókat virtuálisan tartják, azóta az újságírók dolga is jóval nehezebb. Valóban jó lenne tisztán látni és érdemben közzé tenni, hogy pontosan mire megy a védekezésre elköltött pénz. Nem feltételezem, hogy rossz helyre kerülne akár egyetlen forint is ebben a súlyos válsághelyzetben, de a bizalom jegyében teljes átláthatóságra lenne szükség. Ami a Kínából érkező felszereléseket illeti, arról a külügyminiszter azt írta a közösségi oldalán, hogy „nagy mennyiségben rendeltünk eszközöket Kínából.” Nos, ha valaki „rendel” valamit, azért nyilván fizet is és nem ajándékba kapja. Elképzelhető, hogy a kínai szállítmány ingyen érkezett hozzánk, de akkor ezt is jó lenne egyértelműen és világosan megosztani a nyilvánossággal. Ha pedig fizettünk érte, akkor azt, hogy mennyit és miből.

Itt szeretném megismételni, hogy volt egy közös európai közbeszerzés is a napokban – amelyben 25 tagállam vett részt, vélhetően Magyarország is –, amelynek során az Európai Bizottság kedvezményes ajánlatokat szerzett be egészségügyi eszközökre és a védelemhez szükséges felszerelésekre. Ezekre a magyar kormány is igényt tarthatna és köthetne rájuk szerződést. Erről is titkolóznak, közben meg azt mondják: Brüsszel nem segít semmit. Azért ez így több mint problémás.

Ha a politikai vetületét nézzük a mostani vitának, nem tartja groteszknek, hogy önnek, egy szocialista EP-képviselőnek „kell” megvédenie a jobboldaliak által dominált Európai Parlament és Európai Bizottság becsületét a jobboldalinak mondott magyar Fidesz-kormány ellenében?
— Az a groteszk, hogy ilyen kérdést egyáltalán fel kell és lehet tenni. Nem lehet ugyanis mindent jobb- és baloldali szemüvegen keresztül nézni. Ez a Fidesz rideg polgárháborúja, amely kettészelte a nemzetet és mindenkit megbélyegez, aki egy kicsit is ellent mer neki mondani. A „magunkfajta” és a „magukfajta” hátborzongató világa. Ott volt például Jean-Claude Juncker, aki mellett a kiváló Deutsch Tamás és a nagyhangú Dömötör Csaba még EP-jelöltként papírmasé figurákkal kampányolt a Hősök terén, majd alig néhány év és már részeges idiótának állították be és plakátokon hergeltek ellene.

Az Európai Parlamentben nincs jobb- vagy baloldali ellentét. Szeretném jelezni mindenkinek, hogy a keresztény-konzervatív Európai Néppárt és a szociáldemokraták az Európa-párti többség koalíciójának pillérei. De, hogy a frászt hozzam a hazai illiberálisokra: a jobboldali Európai Néppárt kiemelt együttműködő partnere most nem is a szociáldemokraták csoportja, hanem a liberális ReNew frakció. Brüsszelben nem jobb- és baloldaliság van, hanem európaiság és Európa-ellenesség. Ezért is szorul Orbán Viktor és a Fidesz az európai partvonalra, mert szélsőséges, putyinista, csontvelőig korrupt és EU-ellenes politikája egyszerűen nem kompatibilis az európai fősodorral.

Én tehát nem az európai jobboldalt, vagy a néppárti vezetőket védem meg, amikor kimondom az igazságot az orbáni hazugságokról, hanem az európai értékeket, a magyar emberek érdekét és – bocsánat, de ilyen egyszerű – az igazmondást védem. Állítom, hogy Magyarország nem lehet Európa ellenzékében. Voltunk már ebben a pozícióban a világtörténelem során, soha nem lett jó vége. Éppen ezért végtelenül veszélyes az, amit a Fidesz csinál. Kritizálja az európai vezetést, kritizálja nyugodtan a saját párttársait és a Bizottság néppárti elnökének döntéseit, ez bőven belefér. Sőt! De az, hogy nettóban hazudnak a magyar embereknek arról, hogy az európai közösség miként igyekszik erősíteni a védelmüket és segíteni a sorsukat, az több mint gazemberség.

https://www.facebook.com/watch/?v=239469280775247